Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta sosyal patlama: “Irak artık eskisi gibi olmayacak”

Irak’ta 45 gündür devam eden hükümet karşıtı sosyal ayaklanma güvenlik kuvvetlerinin uyguladığı orantısız güce rağmen devam ediyor. Özellikle başkent Bağdat’ın Tahrir meydanında yoğunlaşan protesto gösterilerinde bugüne kadar 320 kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında henüz liseye giden öğrenciler de bulunuyor. Medyascope olarak hayatını kaybeden bu gençlerden birinin hikayesini haberleştirmiştik.

Irak’ta son derece popüler olan Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani de eylemlere destek veriyor. Sistani’nin temsilcilerinden Ahmad Safi “Eğer siyasetçiler gerçek reformlardan kaçarak zaman kazanabileceklerini düşünüyorlarsa delirmiş olmalılar” dedi. Ona göre, Irak artık eskisi gibi olmayacak. Ancak genç protestocular, Irak’taki tüm siyasetçilerin sahneden çekilmesini talep ederken Sistani gibi din adamlarının temsil ettiği otoriteye de karşı çıkıyor.

Ayetullah Ali Sistani

Sistani eylemlere destek verirken İran gibi yabancı güçlerin müdahalesini de kınıyor. Ancak eylemcilerin pek çoğunun ona da güvenmediği anlaşılıyor. Son olarak Agence France Presse’in ortaya çıkardığına göre, Sistani’nin oğlu ve Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Kudüs Gücü komutanlarıdan İranlı general Kasım Süleymani ve Şii lider Mukteda Sadr arasında eylemleri bastırmak için bir görüşme yapıldı. Sistani bu iddiayı yalanladı. Ancak yine de bu haber, Irak’ta gençlerin otoritelere ve siyasetçilere olan karşıtlığını besledi.

Öte yandan, Iraklı siyasetçiler eylemcilerin anayasa ve seçim yasası değişikliği taleplerini reddetmeye devam ediyor. Son olarak Birleşmiş Milletler’in Irak’a Yardım Misyonu’nun şefi olan Nadjaf Jeanine Hennis-Plasschaert krizi aşmak için Sistani’ye bir yol haritası önerdi. Bu yol haritası, anayasayı ve seçim yasasını değiştirmeyi, milis kuvvetlerin devlet kontrolü altına alınmasını ve yolsuzluğa karşı önlemleri içeriyor. Sistani gibi din adamlarının desteğine rağmen, bu yol haritası ya da reform önerileri Iraklı siyasetçiler tarafından reddediliyor.

Mukteda Sadr’ın siyasi danışmanı Dhia Asadi, bu planın mevcut hükümet altında imkansız olduğunu çünkü hükümetin sorunun bir parçası olduğunu belirtti.

Mukteda Sadr

Başbakan Abdülmehdi ise son olarak, Avrupalı elçilerle bir araya geldi. Ancak bu toplantıda reform kelimesini ağzına almadı. Öte yandan hükümette yer alan bazı bakanlar eylemlerde dış müdahale izlerini öne çıkarmayı tercih ederek reform taleplerini görmezden geliyor. Bu toplantıda yer alan bir diplomat şunu söylüyor: “Irak’taki siyasal elit arasında Abdülmehdi’ye olan destek hiç bu seviyede olmamıştı. Bunun sebebi reformlar gerçekleşirse Irak’taki zenginlik ve iktidarı kaybedeceklerinden korkmaları.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.