Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’daki protestolar karşısında Cumhurbaşkanı Ruhani: “Düşmana karşı zafer kazandık”

İran’da benzin fiyatlarına yüzde 50 zam yapılmasının ardından geçen cuma günü başlayan protestolar, birçok yerde rejim karşıtı politik gösterilere dönüştü. Ekonomik rahatsızlığın yanı sıra, siyasi olarak da rejime öfke duyan eylemciler dini Ali Hamaney ve Devrim Muhafızları aleyhinde sloganlar atıyor.

Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise göstericilerin dış destek aldığını ima ediyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, gösterilerin bastırılmasıyla ilgili olarak “Düşmana karşı zafer kazandık” dedi.

Ruhani, göstericilerin bölücü unsurlar içerdiğini ve arka plandaki destekçilerinin ABD, İsrail ve Suudi Arabistan olduğunu söyledi.

Ruhani: “Zamlar kamu çıkarı adına”

İran’daki zam kararı cumhurbaşkanı, adalet bakanı ve meclis başkanının birlikte yaptığı bir toplantı sonrası verilmişti. Ruhani yapılan zammın kamu çıkarı adına yapıldığını belirtip zamdan elde edilecek gelirin ülkede ihtiyacı olanlara verileceğini söyledi ancak bu karar, ABD yaptırımları altında zor zamanlar yaşayan İranlılar’dan büyük tepki gördü.

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi, İran’da da bardağı taşıran son damla yapılan zamlar oldu. Ülkedeki sosyal ve siyasal sorunlara çare bulamayan hükümete karşı uzun süredir öfke biriktiren İranlılar, benzin zammının ardından sokağa döküldü. İnsanların pek çok noktada bankaları, hükümet binası ve ofislerini yaktıkları yönünde haberler geliyor. Farsi Haber Ajansı’ndan yapılan açıklamada, bugüne kadar 1000 kişinin tutuklandığı bilgisi paylaşıldı.

Uluslararası Af Örgütü, olayların başladığı cuma gününden bu yana 106 eylemcinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak İran’daki kaynaklar sayının daha fazla olabileceğinin altını çiziyor. Hükümet cumartesi gününden bu yana internete erişimi kesmiş durumda. O yüzden ülke içinden çok fazla bilgi alınamıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.