Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Columbia Üniversitesi’nde yapılan deney: Özür dileyen siyasetçiler mi, yoksa dilemeyenler mi daha başarılı?

Columbia Üniversitesi’nden Richard Hanania’nın yürüttüğü çalışma ile davranışsal bir test ölçülüyor. Kamu önünde yalan söyleyen ya da yanlış bilgi yayan siyasetçiler özür dilediğinde bu yaptıklarının siyasi kariyerlerine etkisini ölçen bir çalışma. Deneyin sonuçları makale olarak yayınlandı.

Buna göre, kamusal bir figür özür dilediğinde iki sonuç ortaya çıkabilir: İnsanlar tarafından dikkate alınmama ya da kişinin cezalandırılması isteği. Ancak eğer söz konusu kişi bir siyasetçiyse bu durum o kişinin oy potansiyelini çok da etkilemiyor. Bu açıdan söz konusu deney çarpıcı bir yön barındırıyor. Genel geçer kanı özür dileyen siyasetçinin işleri yoluna sokabileceği yönünde. Ancak bu deneyde durum hiç de öyle değil.

Deneyde bir grup ve iki farklı kurgu kullanılıyor. Bunlardan ilkinde kamusal figür hatalı tavrı ve sözleri karşısında özür dilerken diğer vakada bunu yapmayan biri var. Özür dileyen figürün grubundakilerin oy verme davranışında değişiklik gözlenmez ve kayıtsızlık durumu hakimken, özür dilemeyen figürün bulunduğu kurgu katılanlara sunulduğunda insanlar söz konusu kişinin cezalandırılmasını talep ediyor.

Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Hanania, özür dileyen kamusal figürlerin ya da siyasetçilerin desteklendiği bulgusuna erişemediklerini söyledi. Çalışmada grup katılımcılarının özür dilenmesi durumunda ya nötr ya da negatif kaldıklarını gösteren sonuçlar var. Bu durumda kriz yönetiminde özür dilemek kesinlikle elzem değil. Hatta bazı vakalarda özür dilemek sosyal durumu daha da kötüleştirebiliyor.

Hanania bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi ve yeni sosyal deneylerin yapılması gerektiğini ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.