Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “Türkiye YPG anlaşmazlığı yüzünden NATO’nun Baltık ülkeleri savunma planını engelliyor”

Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde YPG’yle mücadelesine NATO’nun yeteri kadar siyasi destek vermediği gerekçesiyle, ittifakın Baltık ülkeleri ve Polonya ile ilgili savunma planlarını engellediği iddia edildi.

Reuters haber ajansının, NATO’daki kaynaklarına dayanarak yayınladığı haberde, Türkiye’nin ittifak YPG’yi terör örgütü olarak tanıyana dek, NATO’daki temsilcisinden, söz konusu savunma planlarını imzalamamasını, özel ve resmi görüşmelerde bu konuda sert tutum sergilemesini istediği bildiriliyor.  

Reuters, Türkiye’nin NATO delegasyonu ile Savunma ve Dışişleri Bakanlığı’na görüş almak üzere yaptığı başvurulara henüz yanıt verilmediğini kaydetmiş.

NATO, Rusya’nın Baltık ülkeleri Letonya, Litvanya ve Estonya ile Polonya’ya saldırması durumunda yürürlüğe girecek askeri bir plan için 29 üye ülkeden resmi onay istiyor. İttifak içinde kararlar oy birliği ile alındığı için Türkiye’nin onay vermemesi planın hayata geçirilmesini engeller.

Reuters’e konuşan bir diplomatik kaynak, Türkiye’nin savunma planını engelleyerek Doğu Avrupalıları “rehin aldığını” iddia etti. İkinci bir diplomatik kaynak ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO aleyhindeki açıklamaları ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ittifakın “beyin ölümü”nden bahsetmesi ertesinde, birlik ve dayanışmaya ihtiyaç varken, Türkiye’nin böyle bir tutum almasının yapıcı değil “yıkıcı” olduğunu söyledi.

Reuters, NATO elçilerinin Türkiye konusunda dile getirdikleri bu rahatsızlığa rağmen, Ankara ile uzlaşmaya varılmasını ümit ettiklerini de haberinde vurgulamış. Buna göre, olası bir saldırı durumunda Türkiye’nin nasıl savunulacağına dair askeri planın güncellenmesi de gerekiyor ve bu güncelleme için Türkiye de diğer NATO üyelerinin tamamının onayına muhtaç.

Baltık ülkeleri ve Polonya’nın savunulması konusu, Rusya’nın tek taraflı olarak Kırım’ı 2014 yılında ilhakının ardından 2014’te gündeme gelmişti. Gelecek hafta Londra’da NATO’nun 70. kuruluş yıldönümü zirvesi yapılacak. Zirve sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ankara’nın Suriye operasyonu konusunda biraraya gelmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.