Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSO imalat PMI, kasımda 49,5: Üretim çok hafif bir artış gösterdi

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), kasımda 49,5’e yükseldi. Eşik değer olan 50’ye yaklaşan PMI, sektörün faaliyet koşullarında sınırlı bir yavaşlamaya işaret etti. İmalat sanayi üretimi kasımda çok hafif bir artış gösterdi ve böylece üretimde Nisan 2018’den beri ilk kez artış gerçekleşti.

İSO Türkiye İmalat PMI değeri haziranda 47,9, temmuzda, 47,9, ağustosta 48, eylülde 51,9, ekimde 49’du.  

Diğer taraftan, müşteri talebinde kırılganlıkların sürmesine bağlı olarak yeni siparişler yavaşlamaya devam etti. Ancak bu yavaşlama ekime göre hız kesti ve çok ılımlı düzeyde gerçekleşti. Benzer bir durum yeni ihracat siparişleri için de söz konusu oldu. Birikmiş işler kasımda azalma eğilimini sürdürdü. Bunun yanı sıra, önceki iki ay üst üste yaşanan istihdam artışının ardından firmalar kasımda işgücü sayılarını azalttı. Girdi maliyetleri enflasyonu kasımda son 58 ayın en düşük seviyesine gerilerken, bazı firmalar ham madde maliyetlerinde düşüş olduğunu belirtti. Para birimindeki zayıflığın sonucu olarak bazı anket katılımcıları yukarı yönlü fiyat baskısının devam ettiğini ifade etti. Ancak geçen yılın aynı dönemlerine göre bu sorunun daha az gündeme getirildiği görüldü. Maliyet enflasyonundaki düşüş ve rekabet baskısı, imalatçıların nihai ürün fiyatlarını üst üste üçüncü ay düşürmelerine yol açtı. Fiyatlardaki düşüş ekime yakın bir hızda gerçekleşti. Son olarak, üretim gereksinimlerine paralel olarak satın alma faaliyetleri yatay seyretti ve böylece 19 aylık düşüş trendi sona erdi.

İSO’nun İstanbul İmalat PMI ise kasımda 54,2’ye yükselerek faaliyet koşullarında güçlü iyileşme yaşandığına işaret etti. Böylece sektör İstanbul’da üst üste üçüncü ay güçlendi ve kasımdaki iyileşme Şubat 2018’den beri en yüksek hızda gerçekleşti.

İstanbul’da, imalat sanayiinde yeni siparişlerdeki büyüme de son 21 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Yanı sıra yeni ihracat siparişleri de artış gösterirken, bu artış toplam yeni siparişlerdekine göre sınırlı kaldı. Yeni siparişlerdeki artış ve piyasa koşullarındaki genel iyileşme, İstanbul imalatçılarının üretimine belirgin bir artış olarak yansıdı. Üretim hacmindeki genişleme üst üste ikinci ay hızlandı ve Şubat 2018’den beri en yüksek oranda kaydedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.