Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’nin yeni “sosyalist ütopyası”: Samjiyon

Kuzey Kore’de sosyalist ütopya olarak anılan yeni bir kent kuruldu: Samjiyon. Bu yeni kent, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un imzasını taşıyor. Kent, Kuzey Kore halkı tarafından kutsal sayılan Paektu Dağı’nın eteğinde kuruldu. Burası Kim Jong-un’un da ailesinin köklerinin bulunduğunu iddia ettiği bir yer. Samjiyon, devlet medyası tarafından “modern uygarlığın öncüsü” olarak sunuluyor.

Devletin resmi yayın organı KCNA tarafından dün yapılan açıklamada, pazartesi günü büyük havai fişek gösterileriyle kentin açıldığı belirtildi. Rejimin gazetesi Rodong Sinmun’un paylaştığı fotoğraflarda ise Kim Jong-un seremonide ip keserken görülüyor. Bunun dışında, fotoğraflarda kentteki evlerin karla kaplı olduğu dikkati çekiyor.

Kim Jong-un’un en büyük ekonomik inisiyatifi

4 bin aileyi ağırlayabilecek kentte binalar, bir hotel, bir kayak merkezi ile birlikte ticaret, sağlık ve kültür merkezleri bulunuyor. Samjiyon, Kuzey Kore liderinin en büyük ekonomik inisiyatiflerinden biri olarak görülüyor. Kentin inşası malzeme kıtlığından dolayı bir süre ertelenmişti.

Kentin inşasında aksamalar yaşanınca Pyongyang yönetimi, inşaatta çalıştırmak üzere Kuzey Koreli gençleri mobilize etmişti. Gençler üniversiteye girebilme ve ülkeyi yönlendiren İşçi Partisi’ne katılabilme gibi vaatler karşılığında, çıkan kötü yemeklere rağmen günde 12 saat ücretsiz olarak çalışmayı göze almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.