Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları, felç ve Alzheimer’a karşı etkili olabilecek yapay nöron üretti

Bilim insanları, ürettikleri yapay nöronlar aracılığıyla zarar görmüş sinirlerin tamir edilebileceğini ve felç olmuş hastaların yeniden hareket edebileceğini düşünüyor.

Bilim insanları İngiltere’de, felci yenebilecek, hastaların beyin fonksiyonlarını yeniden artırabilecek ve hatta onların zihinlerini makinelere bağlama potansiyeli olan yapay nöronlar üretti. Bu biyonik nöronlar sinir hücrelerinden aldığı sinyalleri doğal sürecinde işleyip daha sonra vücudun ilgili yerine yolluyor. Bu bazen diğer nöron hücreleri, diğer organlar ya da vücudun başka bir parçası olabiliyor.

İngiltere’nin Bath Üniversitesi’nde yürütülen projenin sorumlularından Alain Nogaret, biyonik nöronun işleyişini şöyle özetliyor: “Diyelim vücudunuzun bir yerinde, mesela beyninizde Alzheimer gibi bir hastalığınız var ya da yaştan ve bazı hastalıklardan dolayı nöron akışınızda sorun var ve bu durum hareketlerinizi etkiliyor. Teorik olarak yapay nöron projesinin iddiası, bu bozulmuş akışı biyonik akışla değiştirip sistemin yeniden çalışmasını sağlamak.

Yapay nöronlar, bilgisayar ortamında doğal nöronlar taklit edilerek programlandı. Daha sonra bu program kullanılarak silikon çipler aracılığıyla doğal nöronlar yüzde 94 oranında kesinlikle üretildi. Araştırma süreci ve bulgular Nature Communications’da yayınlandı. Bilim insanları bu programa dayanarak vücudun herhangi bir yerinde yer alan sinir hücrelerindeki sinyalleri taşıyan biyonik nöronları üretebileceklerini iddia ediyor.

Bristol ve Auckland üniversitelerinde kürsüsü olan ve aynı zamanda projenin ortaklarından Julian Paton ise “Artık beynin nasıl çalıştığıyla ilgili sonsuz bir anlayışa sahip olma potansiyelimiz var. Çünkü beynin işleyişinin en temel yapıtaşı olan nöronlarla ilgili bir görüşümüz var. Biyonik neronlar hafızanın geliştirilmesinde, felce karşı savaşta ve hastalıkları yenmede önemli bir aşama olabilir” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.