Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstatistik değil, insan: Kasım 2019’da öldürülen kadınların hikayesi

Birleşmiş Milletler, 1999 yılından bu yana Kasım’ın 25’ini Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak belirledi. Fakat Türkiye’de son altı yılda 2 bin 121 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Her sene olduğu gibi bu sene de öldürülen kadınlar için 25 Kasım’da yürümek isteyenler, polis şiddetine maruz kaldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre kasım ayında 39 kadını erkek şiddeti öldürdü. Bu kadınlar kimdi, kim tarafından ve hangi “bahanelerle” öldürüldürüldüler? Erkekler tarafından katledilen 39 kadından 10’unun hikayesini araştırdık. 

*Veriler Kadın Cinayetini Durduracağız Platformu’ndan alınmıştır.

Kadınlara yönelik şiddeti protesto etmek için 25 Kasım’da Taksim’de yürümek isteyenler yine polis şiddetine maruz kaldı.

Zübeyde Delen: Evli olduğu erkek tarafından kimyasal madde ile öldürüldü

Zübeyde Delen İstanbul’un Bakırköy ilçesinde yaşıyordu ve bir çocuk annesiydi. 15 Kasım 2019 tarihinde Zübeyde Delen ve oğlu Ali Delen, evli olduğu erkek Bahattin Delen tarafından öldürüldü. Bahattin Delen anne ve çocuğu kimyasal madde ile zehirledi. Fail daha sonra aynı kimyasal madde ile intihar etti. 

“Önce eşimi ve çocuğumu zehirleyip sonra intihar edeceğim”

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerinin dairede yaptığı ölçümlerde, olay yerindeki kokunun siyanürden olduğu tespit edildi. Ekipler, olayın meydana geldiği sokağı kapatırken binayı da tahliye etti.

Altın ticaretiyle uğraşan Bahattin Delen’in uzun zamandır ekonomik sıkıntıları olduğu, bu yüzden intihar ettiği ve evli olduğu kadın ile çocuğunu öldürdüğü belirtiliyor. Katil zanlısının telefonunda “Önce eşimi ve çocuğumu zehirleyip sonra intihar edeceğim” notu bulundu. Zübeyde Delen, kasım ayında “ekonomik bahane” adı altında öldürülen dört kadından sadece bir tanesi. 

Melisa Kalem: Kendisiyle birlikte olduğunu iddia eden erkek tarafından öldürüldü

Melisa Kalem (24), İzmir’in Buca ilçesinde yaşıyordu ve bir çocuk annesiydi. 17 Kasım 2019 tarihinde genç kadın, kendisiyle birlikte olduğunu iddia eden Şehmuz Selçuk (24) tarafından pompalı tüfekle öldürüldü. Kadın olay yerinde hayatını kaybederken, katil zanlısı da cinayet silahıyla kendini öldürdü. 

Açık cezaevinden izinli olarak çıkan Selçuk, Kalem’in yaşadığı eve gitti. Burada ikili arasında bilinmeyen nedenden dolayı tartışma çıktı. Kalem tartışma sırasında elektroşok cihazıyla kendini korumaya çalışsa da katil zanlısına engel olamadı. Selçuk, yanında getirdiği pompalı tüfekle Kalem’e ateş etti. Silah seslerini duyan apartman sakinlerinin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler, Kalem ve Selçuk’un olay yerinde hayatlarını kaybettiğini belirledi. Melisa Kalem, kasım ayında ateşli silahla öldürülen 13 kadından sadece biri. 

Sibel Kaya: Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından öldürüldü 

Sibel Kaya (41), Antakya’da yaşıyordu ve evli olduğu erkek Ahmet Kaya (47) ile boşanma aşamasındaydı. 20 Kasım 2019 tarihinde evli olduğu erkek Ahmet Kaya tarafından öldürüldü. 

Sibel Kaya, Hatay Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Ahmet Kaya’dan boşanmaya karar verdi. Tutuklu bulunduğu cezaevinden kaçan Ahmet Kaya, Sibel Kaya’nın oturduğu eve gitti ve burada ikili arasında tartışma çıktı. Tartışma esnasında Ahmet Kaya, Sibel Kaya’yı kalbinden ve karnından yaraladı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri geldi. Sibel Kaya, ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Burada tedaviye alınan Sibel Kaya tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Olayın ardından gözaltına alınan katil zanlısı çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Sibel Kaya, kasım ayında boşanmak istediği için öldürülen beş kadından sadece bir tanesi. 

Sevgi Polat: Evli olduğu ve daha önce şikayetçi olduğu erkek tarafından öldürüldü

Sevgi Polat (48), İzmir’in Buca ilçesinde yaşıyordu ve dört çocuk annesiydi. 26 Kasım 2019 tarihinde evli olduğu erkek tarafından katledildi. Katil zanlısı Y. Polat ile Sevgi Polat bilinmeyen bir nedenden dolayı tartıştı. Tartışma esnasında Y. Polat, kadına balta ile saldırdı. Balta darbesiyle yere yığılan Sevgi Polat, olay yerinde hayatını kaybetti. Katil zanlısı ise olayın ardından polisi arayarak cinayeti itiraf etti.

Sevgi Polat’ın kısa bir süre önce de şiddet nedeniyle katil zanlısından şikayetçi olduğu daha sonra şikayetinin geri çektiği ve ikilinin uzun süredir şiddetli geçimsizlik nedeniyle tartıştığı belirtildi. Sevgi Polat, kasım ayında kesici aletle öldürülen sekiz kadından sadece bir tanesi. 

Halidiye el Hamit: Birlikte olduğu erkek tarafından darp edilerek öldürüdü

Halidiye el Hamit (19), Konya’nın Meram ilçesinde yaşıyordu. Hamit, 15 Kasım gecesi saat 01.00 sıralarında, birlikte olduğu erkek Mahmud el Hüseyin (32) tarafından dört yaşındaki çocuğunun gözü önünde sopayla darp edilerek öldürüldü. 

Suriye uyruklu olduğu belirtilen Halidiye el Hamit ve birlikte olduğu erkek Mahmud el Hüseyin arasında tartışma çıktı. Hüseyin, Hamit’in kendisini aldattığı gerekçesiyle aralarında tartışma çıktığını belirtti. Tartışma sırasında katil zanlısı, Halidiye el Hamit’e dört yaşındaki çocuğunun gözü önünde sopayla saldırdı. Hamit’in baygınlık geçirdiğini düşünen Hüseyin, iki saat sonra komşularından yardım isteyerek sağlık ekiplerine haber verilmesini istedi. Gelen sağlık ekibinin yaptığı kontrolde, Halidiye el Hamit’in yaşamını yitirdiği belirtti. Halidiye el Hamit’in iki aylık hamile olduğu belirlendi. Halidiye el Hamit, kasım ayında darp edilerek öldürülen beş kadından sadece bir tanesi.

Sosin Küçükgüven: Birlikte olduğu erkek tarafından vurularak öldürüldü

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesi Adalet Mahallesi’nde bulunan Jandarma Astsubay Okulu’nda görevli Jandarma Uzman Çavuş Aydemir K. ile kendisini görmeye gelen arkadaşı Sosin Küçükgüven (47) arasında bilinmeyen bir nedenden dolayı tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Aydemir K. beylik tabancasını çıkarıp Küçükgüven’e dört el ateş etti. Sosin Küçükgüven olay yerinde hayatını kaybederken Aydemir K.  ise gözaltına alındı. Sosin Küçükgüven, kasım ayında birlikte olduğu erkek tarafından öldürülen dört kadından sadece bir tanesi.

Seda Ç.: Boşanmak üzere olduğu Turgay Ç. tarafından pompalı tüfekle vuruldu

Seda Ç. İzmir’de yaşıyordu ve bir çocuk annesiydi. 8 Kasım 2019 tarihinde evli olduğu erkek Turgay Ç.’de kalan hasta çocuğunu görmeye gitti. Seda Ç. ile boşanmak üzere olduğu Turgay Ç., arasında bilinmeyen bir nedenden tartışma çıktı. Apartmana girmeye çalışan kadının önünü kesen katl zanlısı pompalı tüfeğini çıkartıp Seda Ç.’yi vurdu. Seda Ç. yere yığılırken, katil zanlısı olay yerinden kaçtı.

İhbar üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde Seda Ç.’nin olay yerinde hayatını kaybettiği tespit etti. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Turgay Ç., Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Cinayet Büro Amirliği ekiplerince olaydan bir gün sonra yakalandı. Seda Ç., kasım ayında öldürülen ve çocuğu olan 12 kadından sadece bir tanesi.

Güleda Cankel: 19 yaşında eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü

Güleda Cankel 19 yaşındaydı ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Fotoğrafçılık Bölümü öğrencisiydi. Muğla’dan gelen ve eskiden birlikte olduğu erkek Zafer Pehlivan tarafından katledildi. 

Güleda Cankel ile 17 saat boyunca evde kalan katil zanlısı, Güleda’nın önce boğazını sıktı daha sonra da bıçakladı. Zafer Pehlivan’ın ifadesinde, Güleda Cankel’in bu 17 saat içerisinde birkaç kere katil zanlısından kaçmaya çalıştığı ortaya çıktı. 

Zafer Pehlivan, Güleda Cankel‘in kaldığı aparta gitti. Pehlivan, Güleda ile barışmak istiyordu. İkili arasında bu nedenden dolayı tartışma çıktı. Katil zanlısı tartışma sırasında, Cankel’in önce boğazını sıktı ardından nefes alamayan Güleda Cankel dışarı çıkmak istedi. Güleda, dışarıda zanlının elinden kaçmaya çalıştı. O sırada tekrar katil zanlısı, Güleda’yı yakalayıp tokat attı. Çevredekilerin polise haber vermesinin üzerine olay yerinde polis ekipleri geldi. Güleda Cankel, zanlıdan şikayetçi olmadı. Bunun üzerinde Zafer Pehlivan’ı otogara götüren polisler, Güleda’yı ise tekrar aparta bıraktı. Gece aparta tekrar giden zanlı, Güleda Cankel ile uzlaşmaya çalıştı. Zanlının ifadesine göre bir sonraki sabah Pehlivan ile Cankel arasında kahvaltı masasında kavga çıktı ardından zanlı Güleda’nın boğazını sıktı ve yatak odasına götürdü. Genç kadının nefesinin kesilmesi üzerine katil zanlısı bıçak alıp kalbinin üstünden genç kadını bıçakladı

Güleda Cankel’in odasından gelen sesleri duyan diğer öğrenciler içeri girdiklerinde genç kızı yerde hareketsiz yatarken buldu. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemede Güleda Cankel’in olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi.

Zafer Pehlivan

“Canınızın istediği zaman ölmeyeceksiniz”

Katil zanlısı Zafer Pehlivan, Güleda Cankel’i öldürdükten sonra Instagram’dan bir gönderi paylaştı. Gönderide, Güleda’nın ölüm saati ve tarihini yazan Pehlivan, “Her şeyin zamanı yaşadığınız o andır. Mutlu olmayı ertelemeyin, canınızın istediği zaman ölmeyeceksiniz. Ve biz o zamanın değerini bilemedik. Bitti. 18/11/2019 saat 13:47.” notunu düştü.

Pehlivan’ın Instagram hesabının açıklama kısmına da “Ömrü kısa, sevgisi sonsuz kelebeğim” yazarak kalp koyduğu görüldü. Pehlivan’ın Instagram hesabı daha sonra kapatıldı. Katil zanlısı cinayetten üç saat sonra polis merkezine gidip teslim oldu. Güleda Cankel, kasım ayında evinde öldürülen 30 kadından sadece bir tanesi. 

Ayşe Tuba Arslan: Boşandığı erkek tarafından öldürüldü

Ayşe Tuba Arslan (44), Eskişehir’de yaşıyordu. 11 Ekim 2019 tarihinde Odunpazarı ilçesindeki Atatürk Bulvarı’nda işten eve dönerken, altı ay önce boşandığı Yalçın Özalpay’ın (52) satırlı saldırısına uğradı. 44 gündür Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşam mücadelesi veren Arslan, 24 Kasım 2019 tarihinde hayatını kaybetti. Olay sonrasında çevredekilerin müdahalesiyle yakalanan Yalçın Özalpay ise çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Cinayetin ardından Arslan’ın, katil zanlısı hakkında 23 kere suç duyusunda bulunduğu, bazılarının takipsizlikle sonuçlandığı, açılan beş davada da hiçbir caydırıcı karar alınmadığı ortaya çıktı. 27 Kasım 2019 tarihinde Meclis’te CHP’nin araştırma teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Ayşe Tuba Arslan, kasım ayında boşandığı erkek tarafından öldürülen iki kadından biri.

Nihal Akar: Babası tarafından öldürüldü

Nihal Akar İstanbul’un Fatih ilçesinde yaşıyordu. 24 Kasım 2019 tarihinde birlikte yaşadığı babası emekli başkomiser Kemal Akar tarafından uykusunda öldürüldü. Nihal Akar‘ı psikolojik sorunları olduğunu iddia eden zanlı ifadesinde “Kızımı yaşadığı bu çileli hayattan kurtarmak için tabancayla kafasına iki el ateş ettim” dedi. Katil zanlısı, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. Savcılık, Kemal Akar’ı tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti. Şüpheli Akar, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince “Alt soydan akrabayı kasten öldürme suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Nihal Akar, kasım ayında babası tarafından öldürülen dört kadından sadece biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.