Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Grönland’daki buzullar 1990’lara göre yedi kat daha hızlı eriyor

İklim bilimcilerin yaptığı bir araştırmaya göre, Grönland’da yer alan buzullardaki kaybın oranı ve hızı 1990’lara göre yedi kat artmış durumda. Bu ise dünyanın dört bir yanında yaşayan insanları tehdit ediyor. Buzulların erimesi daha fazla sel anlamına gelebilir.

Grönland buzullarının erime hızının ve oranının daha önce tahmin edilenden fazla olduğu belirlendi. Bu, dünyanın pek çok yerinde taşkınlar yaşanabileceği anlamına gelirken iklim krizinin geri döndürülemez etkilerinin de başlamış olabileceğini düşündürtüyor.

Intergovernmental Panel on Climate Change’in (IPCC) bu konudaki raporunda paylaşılan verilere göre, Grönland’da eriyen buzulların hızı ve ölçeği 1990’lara göre yedi kat daha fazla. Bu ise su seviyelerinin 2100 yılında 67 santimetreye ulaşacağı anlamına geliyor. Bu, daha önce IPCC’nin tahmin ettiği seviyenin 7 santimetre üstünde. Bunun anlamı ise sel baskınlarından dolayı daha fazla insanın hayatının tehlikeye gireceği. IPCC daha önce yaptığı tahminlerde, bu yüzyıl bitmeden 360 milyon insanın buzul erimeleri sonrası selden etkileneceğini öngörüyordu. Ancak son elde edilen bulgular ışığında bu sayının 400 milyona yükseldiği belirtildi.

Araştırmayı yürütenlerden, Leeds Üniversitesi’nde görevli dünya gözlem profesörü Andrew Shepherd su seviyesindeki yükselmelerin büyük etkileri olacağını ve bu etkilerin sahillerde yaşayan toplulukları derinden etkileyeceğini söyledi.

Grönland’daki buzul kayıplarının yarısı yüzey sıcaklığının artmasından kaynaklanıyor. Tüm dünyada yaşanan yüzey sıcaklığı artışı kutup bölgelerinde ve özellikle Grönland’da daha şiddetli yaşanıyor. Buzul erimesinin diğer sebepleriyse okyanus akıntıları ve okynanustaki su sıcaklığının yükselmesi. Okynanuslardaki suyun ısınmasının en temel sebeplerinden biri ise küresel ısınma.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.