Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seyhan Arman: “Erkeklikten beslendiği için futboldaki transfobi, homofobi, kadınfobi hiç bitmeyecek”

Galatasaray ile Tuzlaspor’lu futbolcuların arasında çıkan tartışmanın ardından Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in trans kadın Selin Ciğerci ile evli olan Gökhan Çıra’ya transfobik bir göndermede bulunmasını tiyatrocu ve trans aktivist Seyhan Arman ile konuştuk. Arman, futbol camiasını erkeklikle beslenen bir camia olarak tanımlarken, “travesti” gibi pek çok terimin, pek çok camia ve kişi tarafından hakaret olmadığı halde bu şekilde kodlandığını anlattı.

Arman, Terim’in açıklamalarına şaşıranları anlamadığını söyledi ve futbol camiasını “erkeklikleri üzerinden beslenen bir güruh” olarak tanımladı. Bu camiadaki binlerce kişinin cinsiyetçi, homofobik, transfobik, kadınfobik küfürler kullandığını söyleyen Arman, bir hakemin de eşcinsel olması sebebiyle işinden atıldığını hatırlattı.

Arman, “Bu bir gün biter mi bilmiyorum, futbol sözkonusuysa, bu camia sözkonusuysa bence onların o erkeklikleri hiçbir zaman bitmeyecek, her zaman kendilerini üstün görecekler ve en ufak bir şeyde karşı tarafa kendilerince hakaret saydıkları etiketleri yapıştıracaklar. O açıdan ‘Fatih Terim böyle dedi’, ‘Bilmem kim şöyle dedi’, bunlarla çok da ilgilenmiyorum” dedi.

“Mücadele etmekten ziyade insanların dönüşmesini, değişmesini beklemek gerekiyor” diyen Arman, bazı terimlerin esasında hakaret olmadığını ve o şekilde kalıplaştığını ise şu örnekle anlattı:

“Zeki Müren’e travesti, gey vs. gibi şeyler yakıştırmalar yapılıyor mesela. Baktığın zaman ben de Zeki Müren’e baktığımda travesti görüyorum ama bunu dediğimde ben ona hakaret etmişim gibi görüp saldıran insanlar var. Hayır, travestinin zaten tanımı kadın kılığına girmiş erkektir. Zeki Müren de kadın makyajı yapan, kadın kıyafeti giyen, kadın saçıyla sahneye çıkan bir insandır. Bunu tanımlamak için diyorum ki travesti, ama bazı cümleler ne yazık ki kafamızda böyle oturmuş, ‘travesti’ gibi pek çok kelime hakaret gibi algılanıyor. Mesela ‘hayvan’ diyoruz birisine hakaret etmek istediğimizde, hayvan olmak aşağılanacak bir durum mu? Ama öyle görüyoruz, belirli sınıflar var aklımızda ve bazı etiketleri alt sınıftan görüyoruz, kendimizden daha aşağıda bir yerde görüyoruz.”

Bu durumun değişmesi, dönüşmesi için zamana ihtiyaç olduğunu düşünen Arman, bu algıları değiştirmek üzere mücadele etmek gerektiğini belirtti. Bu mücadeleden kısa bir sürede sonuç alınamayacağını söyleyen Arman, bu terimlerin LGBTİ+ camiası içerisinde bile yer yer var olduğunu anlattı:

“Sadece futbol camiası içerisinde değil ki, LGBTİ+ camiasında da var bu. Bir trans kadın başka bir trans kadını aşağılamak istediğinde onun atanmış ismi üzerinden aşağılayabiliyor ya da cinsiyet kimliğini yok sayıp, herkesin yaptığı gibi erkek dayatması, erkek etiketiyle aşağıladığını düşünüyor. O yüzden bu, genel olarak değiştirmemiz gereken bir şey, bunun için de çok zaman olduğunu düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.