Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanal İstanbul gerçekleri (2): Proje ihalesini alan şirketin kimliği

Kanal İstanbul’un etüt proje ihalesini 35 milyon TL ile Yüksel Proje A.Ş. almıştı. Yüksel Proje Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İstanbul metroları, Ordu-Giresun Havaalanı ve Büyük İstanbul Tüneli gibi onlarca projenin de ihalesini kazanan şirket.

Kanal İstanbul’un etüt projesi için yapılan ihalede Yüksel Proje A.Ş. dışında aynı şirketle bağlantılı iki firma daha dosya alırken, ihaleye sadece Yüksel Proje katıldı. Tek şirketin katıldığı ihale sonucunda 3 Temmuz 2017’de sözleşme imzalandı. Gazeteci Bahadır Özgür, yazısında 2010’daki Ulaşım Master Planı’nı da hükümetin isteği ile Yüksel Proje’nin hazırladığını açıklamıştı.

Hızla büyüyen şirket

Türkiye’de uzun yıllardır mühendislik ve müşavirlik firması olarak hizmet veren Yüksel Proje, 1978’de kuruldu. İlk baraj uygulama projesini (Altınkaya Barajı) 1984’te alan şirket, ilk yurtdışı projesini ise Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirdi. 1987’de Gümüşova-Gerede Otoyolu ve ilk master plan çalışması olan Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi’ni tamamlayan şirket, 1991 yılında ilk ofis binasını açtı ve hemen bir yıl sonra Taksim-4. Levent metro hattının yapım kontrol işini üstlendi. 

1996’da İzmir Atıksu Arıtma Tesisi, 2000’de Ankara Hafif Raylı Sistem Projesini, 2001’de Bakü-Tiflis Ceyhan Boru Hattı ihalesini alan şirket aynı yıl Marmaray projesine başladı. İlk yurtdışı ofisini 2002’de Afganistan’da açan şirketin halen Hindistan, Romanya, Cezayir ve Azerbaycan’da ofisleri bulunuyor. 

Şirket, 2013’te ilk kez yap-işlet-devret (YİD) projelerinden Gebze-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ihalelerini alırken, 2017’de üç katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, Etüt, Proje ve Mühendislik Hizmetleri ihalesini kazandı. 

Şirket, üniversitelerle de yakın ilişki içerisinde. Yönetim Kurulu Başkanı Celal Akın, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi. Ayrıca ODTÜ’de adını taşıyan bir amfi bulunan şirket, ODTÜ’de düzenlenen törende bu seneki şükran ödülünün de sahibi oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tekrar inşaatını başlattığı Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı başta olmak üzere metro inşaatlarındaki çalışmaları da Yüksel Proje A.Ş. yürütüyor.

Mersin’de elendi, karar iptal edildi

Geçen sene Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ihaleye KMG Proje Mühendislik şirketi ile katılan şirket ihaleden KMG Proje ile organik bağı bulunduğu gerekçesiyle elenmişti. Yüksel Proje, Kamu İhale Kurumu’na konuyla ilgili itirazda bulundu. Daha sonra alınan mahkeme kararına göre ise iki şirket arasında organik bir bağ bulunmadığına karar verildi. Sözkonusu durum Yüksek Proje’de yüzde 1 hissesi olan ve KMG Proje şirketinde temsile yetkili Kemalettin Göçmen’den kaynaklandı. Kararın ardından şirket, ihaleye tekrar davet edildi. İhaleye katılan diğer şirketler, Yüksel Proje’nin ihale kurallarına uymayarak, danışıklı dövüş bir şekilde ihaleyi kazanmaya çalıştığını açıklarken olayın ardından iki şirket, Erzincan Üniversitesi-Dörtyol-Otogar-Hava Meydanı Tramvay Hattı Projesi ihalesinden elendi.

Kamu İhale Kanunu’nun “Yasak fiil ve davranışlar” başlıklı 17. maddesinde alternatif teklif verme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkası adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermenin yasak olduğu yer alıyor. 

İhalelerde alınan puanlar

Bir başka iddia ise her ihalede puanlama sistemiyle ön plana çıkarılan firma ile rakip şirketler arasında kapanmayacak puan farklarının verilmesi. Firmayla özellikle mega projelerde yüksek bedellerle sözleşme imzalanıyor ve devletin bu maliyetler karşısında zarar etme ihtimali artıyor.

Haberimizin ardından şirketten yapılan açıklamada ise öne çıkarılma gibi bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi ve şöyle denildi: “Bahsedilen ihalede, en fazla teknik puanı firmamızın alması, firmamıza yapılan bir yardım olmayıp, firmamızın kriterlere uygun tecrübeye, insan kaynağına, mali güce vs. niteliklere haiz olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca birçok farklı ihalede de şirketimiz değerlendirme sonucu düşük puan almıştır. Eğer aylık yayınlanan, ihalelerle ilgili dergilere bakacak olursanız, Yüksel Proje’nin üstünde teknik puan alan birçok firma olduğunu görebilirsiniz.”

8 milyon TL fazla olmasına rağmen İSKİ ihalesi aynı şirkete verildi

İBB’nin İSKİ ihalesini de geçen yıl 52 milyon 500 bin TL ile en yüksek teklifi veren Yüksel Proje ile Royal Haskoning ve Dolsar ortaklığı kazanmıştı. Ancak bu rakamın, belirlenen yaklaşık maliyetin 5.5 milyon lira üzerinde, aynı zamanda ihaleye katılan rakip firmaların tekliflerinden de yaklaşık 8 milyon TL fazla olduğu ortaya çıkmıştı.

Kamuya olan maliyetin artması pahasına 8 milyon TL fazla olmasına rağmen ihale Yüksel Proje’ye verilirken, Çiğdem Toker’in ortaya çıkardığı ihale sürecinde ihalenin yaklaşık maliyeti değiştirilerek teklife yaklaştırıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.