Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’da 300 milyon yıllık fosil bulundu: Çocuk bakımı sadece insana özgü değil

Kanada’da bir mağarada bulunan 300 milyon yıllık fosiller canlılardaki ebeveyn bakımı tarihinin çok daha eskiye uzandığını gösteriyor. Fosillerle ilgili Nature Ecology and Evolution’da yayımlanan araştırma, bugüne kadar insanlara mahsus zannedilen çocuk bakımının başka türlerde de mevcut olduğunu ortaya koydu.

Nova Scotia’da daha önce bulunan fosillerin olduğu bölge.

Fosil avcıları Kanada’nın Nova Scotia bölgesinde yaptıkları kazıda, eski bir ağaç kütüğünde fosilleşmiş kertenkeleye benzeyen dört ayaklı, iki omurgalı bir canlı türü keşfetti. Bu fosiller daha sonra bilim insanlarına teslim edildi. Araştırmacılar fosillerin soyu tükenmiş varanopid olduklarını düşünüyor. Varanopidler günümüzde kertenkelelerle kıyaslanabilecek bir canlı türü ancak soyları tükenmiş durumda.

Bulunan fosiller aynı türden yaşlı ve genç olmak üzere iki canlı olduğunu gösteriyor. Fosili bulanlardan ve bu konuda araştırmalarını sürdüren Carleton Üniversitesi Öğretim Üyesi Hillary Maddin, “yaşlı olanın boyunun yaklaşık 20 santimetre olduğunu ve genç fosilin yaşlının bacağına sarıldığını” söylüyor.

Varanopid

Araştırmacılar bu durumun çocuk bakımına dair eski bir örnek olduğunu düşünüyor. Daha önce bulunan buna benzer fosiller 260 milyon yıllıktı. Ancak bu keşifle birlikte canlılarda ebeveyn bakımının 300 milyon yıla kadar çıktığı belirtiliyor.

Uzmanlar ebeveyn bakımını çocuğun hayatta kalması için yapılan ve gösterilen her türlü davranış olarak ele alıyor. Bir türün yumurtalarını koruması ya da anne babanın yavrusuna yiyecek bulması ve getirmesini de bakım kapsamında değerlendiriyor.

Uzmanlar özellikle memeli türlerde bakımın önemli bir davranış olduğunun altını çiziyor. Bakım işinin çocuğun hayatını devam ettirmesinde önemli olduğunu ancak bunun anne ve babaya zaman, enerji ve kaynak harcanması olarak maliyet yüklediğini söylüyor.

Edinburgh Üniversitesi’nde paleontolojist olarak çalışan Steve Brusatte bu buluşun heyecan verici olduğunu vurguladı. Böylece bakım davranışının tarihi bir unsur olarak onayladığını belirten Brusatte, “Tarihin farklı aşamalarında insanlara has zannettiğimiz ebeveyn bakımının başka türlerde de mevcut olduğunu görmek inanılmaz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.