Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya’da koalisyon sağlandı: Avusturya Halk Partisi ve Yeşiller anlaştı

29 Eylül’de yapılan erken seçim sonrası başlayan uzun görüşmelerin ardından Avusturya’da koalisyon anlaşması sağlandı. Sebastian Kurz’un liderliğindeki muhafazakâr Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Werner Kogler’in liderliğindeki Yeşiller Partisi bir basın toplantısında nihayet anlaştıklarını duyurdu. 

Sebastian Kurz (ÖVP) ve Werner Kogler (Yeşiller) basın toplantısında.

“Hem iklimi hem de sınırları korumak mümkün”

Basın toplantısında ÖVP lideri Sebastian Kurz, “Dürüst olmam gerekiyor, bu koalisyon müzakereleri kolay olmadı çünkü iki parti içerik bakımından birbirinden çok çok farklı” dedi. Vergi yükünü hafifletmekle birlikte vergi sistemininin de yeşillendirilebileceğini söyleyen Kurz, “Anlaşmaya vardık. İki dünyanın en iyilerini birleştirmeyi başardık. Hem iklimi hem de sınırları korumak mümkün” diye konuştu.

Yeşiller lideri Werner Kogler ise Avusturya’nın geleceği için köprüler inşa ettiklerini söyledi ve “Avusturya iklim konusunda Avrupa ve dünyada öncü olacak” dedi.

Yapılan anlaşma sayesinde Yeşiller Partisi Avusturya’da ilk kez hükümette yer alacak. Kurulacak koalisyon hükümetinde Kurz başbakan, Kogler ise başbakan yardımcısı olacak. 15 bakanlıktan dördünü Yeşiller kontrol edecek.

Kadın ve genç katılımı çok yüksek

Koalisyonda kadın katılımı Avusturya’da daha önce hiç olmadığı kadar yüksek olacak. Alınan ilk bilgilere göre, ÖVP’nin 11 bakanlığının altısı ve Yeşiller’in dört bakanlığının ikisi kadınlar tarafından yönetilecek. Böylece bu koalisyon ile kadınlar ilk kez çoğunlukta olacak. Kurz’un kabinesi için öngördüğü kişilerden altısı 40 yaşının, beşi ise 50 yaşının altında. 

Erken seçime götüren skandal: İbizagate

Avusturya’da geçen mayıs ayında, ÖVP’nin o dönem hükümet ortağı olan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) lideri Heinz-Christian Strache’nin bir önceki seçimler yapılmadan önce destek karşılığında kamu ihaleleri vaat ettiği ortaya çıkmıştı. İbizagate olarak anılan bu yolsuzluk skandalının ardından Başbakan Kurz koalisyonu sonlandırmış, yapılan güven oylamasını da kaybetmişti. Böylece 29 Eylül’de erken seçime gidilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.