Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazasında oğlunu kaybeden Mısra Öz Sel: “Makamlarını kullanarak birilerini aklamaya çalışanlar, canı yananların üstüne basıyor”

Çorlu tren kazasında yaşamını yitirenlerin aileleri ve kazada yaralananlar, bilirkişi heyetini detaylı görev yapmadıkları gerekçesiyle İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu’na şikayet etti. Bilirkişiler hakkında yürütülen soruşturma, disiplin cezasına gerek olmadığı kararıyla son buldu.

“Bilirkişiler, Ulaştırma Bakanlığı’yla ilişiği olan kişiler”

Bilirkişiler hakkında verilen kararı, oğlu Oğuz Arda’yı kazada kaybeden Mısra Öz Sel Medyascope’a değerlendirdi. Mısra Öz Sel, “Bilirkişiler, Ulaştırma Bakanlığı’yla ilişiği olan, yanlı kişilerdir” dedi. 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, Çorlu tren kazasının ardından Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle oluşturulan bilirkişi heyeti hazırladığı raporu 8 Ekim 2018 tarihinde savcılığa sunmuştu. Bu rapora göre, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) alt kademelerinde görevli dört kişi hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla dava açılmıştı. Dört kişinin yargılanması devam ederken, kazada yaşamını yitirenlerin yakınları bilirkişi raporunu hazırlayan kişilere “bilirkişilik temel ilke ve etik ilkelerine aykırılık” gerekçesiyle disiplin soruşturması başvurusu yaptı. İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanlığı ise, bilirkişiler için disiplin cezasına gerek olmadığına karar verdi. 

Çorlu tren kazasında 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda’yı kaybeden Mısra Öz Sel de başkanlığın verdiği kararı Medyascope’a değerlendirdi. Bilirkişi raporuna başından beri itiraz ettiklerini dile getiren Sel, TCDD’yle ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’yla bağlantıları olan bilirkişilerin yanlı olduklarını, yargılanan kişilerden birinin işçi olduğunu ve hiçbir yetkisinin bulunmadığını belirtti:

“Bu bilirkişilerin TCDD’yle, Ulaştırma Bakanlığı’yla bağlantısı olduğunu söylediğimiz halde, bunu belgeleriyle mahkeme heyetine sunduğumuz halde ne yazık ki mahkeme heyeti bilirkişilerin hazırlamış olduğu rapora istinaden bir iddianame oluşturdu ve o iddianamenin karşılığında da dört kişiyi karşımıza çıkardı. Sonrasında bilirkişi raporunu yeni bilirkişilerin oluşturacağını, heyet ayarlanacağını söylediler.”

“Birilerini aklamaya çalışanlar, canı yananların üstüne basıyor”

Bilirkişi raporunda, üst yönetimden dava açılan kimse yok. Mısra Öz Sel de, mahkeme heyetinin adil bir görev yapmadığını, eğer yapsaydı rapora bağlı kalmadan ortada olan ihmallerle davanın şimdiye kadar çözülmüş olacağını söyledi. Ayrıca tekrar tekrar bilirkişilerin “yanlı” olduğunu vurguladı: 

“Bu bilirkişileri bu dosyaya atayanlar da, bunların ne olduğunu bilip hazırladıkları bilirkişi raporuna bağlı kalarak oluşturulan iddianameye de, oluşturan savcıya da söyleyecek hiçbir söz bulamıyorum. Oturdukları makamları kullanarak birilerini aklamaya çalışırken gerçekten canı yananların üstüne basıyorlar.” 

Mısra Öz Sel’e Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iki ayrı soruşturma açıldı. Bunlardan birisi kamu yetkililerine hakaret, diğeri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret. Sel, attığı tweet’lerden dolayı soruşturma açıldığını, bu tweet’lerin de cumhurbaşkanıyla hiçbir alakası olmadığını söylüyor. Emniyet Müdürlüğü’ndeki polislere değil de yazılı olarak Çorlu Başsavcılığı’na vermek istediğini belirttiği için ifadesinin alınmadığını da sözlerine ekliyor: 

“Şunu belirtmem gerekiyor; gördüğüm tablo gerçekten içler acısı. Bu olay da 25 aileye ve bana yapılmış çok büyük saygısızlık, ne yazık ki Türkiye’de adalet saraylarında, ‘adalet’ adı altında oturdukları gerçekten kıymetli koltuklara yapılmış çok büyük bir saygısızlık. Yani bir makam düşünün ki bir tweet ile, altındaki tweet’in hiçbir şekilde bağlantısı olmadığını ayırt edemeyecek ve oradan bağlantı kurup çocuğunu kaybetmiş bir anneye dava açabilecek kadar haysiyetsiz.”

Mısra Öz Sel ile yaptığımız söyleşinin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.