Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Eğilimleri Araştırması 2019 sonuçları: Geçen yılki gibi bu yıl da en önemli sorunlar terör, hayat pahalılığı ve işsizlik

Kamera & Kurgu: Sedat Elbasan / Haber: Alphan Telek

Kadir Has Üniversitesi’nin her yıl kamuoyuyla paylaştığı Türkiye Eğilimleri Araştırması’nın 2019 sonuçları bugün açıklandı. Araştırma bulguları Kadir Has Üniversitesi’nin Cibali Kampüsü’nde yapılan toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.

Türkiye Eğilimleri Araştırması, Türkiye’yi temsil eden 18 yaş üzeri bin kişi ile gerçekleştirildi. 26 kent merkezinde 25 Kasım – 13 Aralık 2019 tarihleri arasında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye halkının en önemli sorunları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da terör, hayat pahalılığı ve işsizlik oldu.

2010 yılından bu yana her yıl düzenli olarak yapılan araştırmanın koordinasyonunu Prof. Dr. Mustafa Aydın üstleniyor. Araştırma ekibi içerisinde ayrıca Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Prof. Dr. Murat Güvenç, Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, Prof. Dr. Osman Zaim ve Sabri Deniz Tığlı bulunuyor.

Araştırma kapsamında görüşülen insanlar, Türkiye’nin en önemli sorunları olarak terörü, hayat pahalılığını ve işsizliği görüyor. Ancak ekonomik durgunluk, hayat pahalılığı ve işsizlik bir bütün olarak alındığında terör diyenlerin oranını geçiyor. Türkiye’de en önemli sorun terördür diyenlerin oranı yüzde 19,8, hayat pahalılığı diyenlerin oranı yüzde 18,1, işsizlik diyenlerin oranı yüzde 16,8 olarak çıktı. Ekonomik konular toplamı ise yüzde 41,8 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en büyük sorunu olarak FETÖ’yü görenlerin oranı ise yüzde 10,5 olarak gerçekleşti. Bu oran aynı araştırmanın 2017 yılındaki bulgularında yüzde 18,1 çıkmıştı.

Coğrafi olarak ise, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinin en önemli sorun olarak terörü gördüğü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde en önemli sorun olarak işsizliğin ve ülkenin geri kalan bölgelerinde hayat pahalılığı gibi başlıkların öne çıktığı görülüyor.

Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu ise Türkiye’de kurumlara güven alanında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1990’lı yılların ardından yeniden birinci sıraya yükselmesi. Türkiye’de 2019 yılında en güvenilen kurumlar arasında ilk üç sırayı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Polis aldı.

Raporda siyaset başlığı altında değerlendirilenler arasında ayrıca siyasal kutuplaşma konusunda insanların nasıl düşündüğüyle ilgili de bulgular yer alıyor. Buna göre, araştırmaya katılanların yüzde 50,8’i Türkiye’de kutuplaşmanın olduğunu düşünüyor. Kutuplaşma olduğunu düşünenler bunun en çok laikler-dindarlar arasında olduğunu söylüyor. İkinci sırada sağcı-solcu, üçüncü sırada zengin-fakir ayrımı geliyor.

Araştırmanın ilgi çekici başlıklarından bir diğeri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çalışmalarını başarılı bulma oranı. İmamoğlu’nun başarılı bulunma oranı yüzde 39,1. İmamoğlu’nu en çok başarılı bulanlar ise yüzde 93,3’lük oranla İYİ Partililer. İlginç bir diğer başlık ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın başarılı bulunma oranı. Yavaş’ı başarılı bulanların oranı İmamoğlu’ndan daha yüksek: Yüzde 60. Mansur Yavaş’ı başarılı bulanların en yüksek çıktığı siyasi parti sempatizanları ise yüzde 80 ile HDP seçmeni.

Araştırmaya göre, Türkiye’de siyasi boşluk olduğunu düşünenlerin oranı 2017 yılında yüzde 43,2 iken bu oran yüzde 28,6’ya düşmüş durumda. Ayrıca katılımcılara yöneltilen “Yeni bir siyasi parti siyasi yelpazenin neresinde olmalıdır?” sorusuna “merkez” yanıtı verenlerin oranı 2019 yılında yüzde 56,1.

Araştırmanın ekonomi bölümünde ise 10 yıldan bu yana insanlara ilk kez tasarruf yapıp yapamadıkları soruldu. Buna göre insanların yüzde 72,3’ü tasarruf yapamıyor. Katılımcıların 84,5’i ise vergi sistemini adil bulmuyor. Öte yandan, insanların yüzde 20,4’ü “İmkanım olsa yurtdışında yaşamayı tercih ederim” dedi. Bu oran 2017 yılında yüzde 17,4’tü. Bu sonuç yurtdışında yaşamak isteyenlerin oranının arttığına işaret ediyor.

Medyascope olarak katıldığımız toplantı sonrasında, araştırmanın koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aydın’a rapordaki bulguları nasıl değerlendirdiğini sorduk:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.