Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıda kavga büyüyor: Eski Korgeneral Metin İyidil yeniden tutuklandı, beraat kararı veren mahkemeye soruşturma açıldı – “HSK kararı kendi vermedi, onlar da korkuyor”

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine katılmaktan yargılandığı davada “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasına çarptırılan ancak istinaf mahkemesine başvurmasının ardından hakkında beraat ve tahliye kararı verilen eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil, bu sabaha (perşembe) karşı gözaltına alınmasının ardından tekrar tutuklandı.

Nihat Özdemir’in oğlu ve gelini de gözaltında

Eski Korgeneral Metin İyidil aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in kayınbiraderi. İyidil ile beraber, Nihat Özdemir’in oğlu Batuhan Özdemir, gelini Aslı Özdemir ve İyidil’in avukatı Abdullah Kaya da gözaltına alındı.

Batuhan ve Aslı Özdemir çiftinin gözaltına alınma gerekçeleri arasında Metin İyidil’i “kaçırma” şüphesinin yer aldığı belirtiliyor.

HSK, İyidil’e beraat kararı veren istinaf mahkemesi üyeleri hakkında soruşturma başlattı

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı’nın İyidil’in tahliye kararına itirazda bulunması üzerine savcılığın talebini değerlendiren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi yakalama kararı çıkarmıştı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), eski Korgeneral Metin İyidil’in darbe girişimi davasında aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldıran, beraatına ve tahliyesine karar veren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi heyetinin görev yerleri değiştirildi ve haklarında soruşturma açıldı.

“Devlet artık tasarruf alanını çok genişletti, yargıyı yutmak üzere”

Yaşananlar hakkında düşüncelerini sorduğumuz Yargıçlar Sendikası üyesi olan ve ismini vermek istemeyen bir yargıç, “Devlet artık tasarruf alanını çok genişletti, yargıyı yutmak üzere. Bu çok tehlikeli bir durum, umarım akıllarını başlarına alırlar ve vazgeçerler bu uygulamadan” dedi.

“Mahkemenin incelediği yüzlerce klasör dosyaya başsavcılık nasıl bir günde itiraz ediyor?”

Medyascope’a konuşan ve isminin kullanılmasını istemeyen bir ceza hukuku profesörü ise İyidil hakkındaki hukuki süreci şöyle değerlendirdi:

“Bir mahkeme aylardır irdeliyor bir konuyu ve bunun kanun yolları da var. Verilmiş olan bir karara karşı cumhuriyet savcılığının bir günlük incelemesi sonucu itiraz etmesi ve bunu diğer mahkemenin kabul etme kararı mahkemelerin güvenilirliği konusunda problemler yaratmaya namzettir. Bu tür davalarda klasörler dolusu belgeler var, nasıl bir günde inceleniyor? Ayrıca, dört yıl tutuklu kalan bir insanı bir daha tutuklamanın anlamı nedir? Başka tedbir yolları var.”

“Bu artık zıvanadan çıkmış bir durum”

Medyascope’a konuşan ve konuşmaktan dahi korkar hale geldiğini söyleyen yargıç, “Korkunç şeyler oluyor, artık gözünü karartmış herkes. Hani Olağanüstü Hal diyorduk, hukuka uygun işler olmadığında geçiştiriyorduk ama artık bu zıvanadan çıkmış bir durum” dedi.

“Beraat kararı veren mahkemenin üyeleri hakkında soruşturma açılması meseleye bir tüy dikmek”

Meslektaşlarıyla yakalama kararını değerlendirdikleri sırada İyidil hakkında beraat kararı veren istinaf üyeleri hakkında soruşturma açıldığını öğrendiklerini söyleyen yargıç, konuyu şöyle değerlendirdi:

“Bu durum Anayasaya aykırı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesindeki ‘adil yargılanma hakkı’ ilkesine aykırı. Biz tutuklama kararını konuşuyorduk, bu kararı yadırgıyorduk şimdi beraat kararı veren mahkemenin üyeleri hakkında soruşturma açılması meseleye bir tüy dikmek.”

“Soruşturma açılması HSK’nın tasarrufunda değil, onlar da korkuyorlar”

İsmini vermek istemeyen yargıç, beraat kararı veren istinaf mahkemesinin üyeleri hakkında soruşturma açılmasına ilişkin olarak da “HSK’nın kendi tasarrufunda olduğunu düşünmüyorum. Onlar da bir şekilde korkuyorlar” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.