Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basına sızan belgeler tartışma yarattı: Afrika’nın en zengin kadını Isabel dos Santos malvarlığını nasıl edindi?

Afrika’nın en uzun süre iktidarda kalan liderlerinden José Eduardo dos Santos 2017’de istifaya zorlandı. Dos Santos’un 38 yıllık iktidarı Angola’da elitlerin yüksek zenginlikler edindikleri bir dönemdi. Bunlar içerisinde en fazla ön plana çıkan kişi ise eski Angola Cumhurbaşkanı José Eduardo dos Santos’un kızı Isabel dos Santos oldu.

Isabel dos Santos, bir sahil barından başlayan girişimlerini Forbes’e göre 2,2 milyar dolarlık bir imparatorluğa dönüştürdü.

İç savaş bittikten sonra İngiltere’den Angola’ya mühendislik eğitimini bitirmiş olarak dönen Isabel dos Santos, ulaşım sektöründe işletmeciliğe başladı. Cumhurbaşkanı olan babasının doğrudan ya da dolaylı etkisini reddeden dos Santos’un malvarlığı günden güne arttı. Dos Santos, Angola’nın çimento, pırlanta ve banka endüstrisinin büyük bir kısmının da sahibi. Bunların yanı sıra süpermarket ağı, uydu televizyon zinciri ve bira üretimi sektörlerinde de girişimleri mevcut.

Şimdi Angola’nın eski cumhurbaşkanının kızının bu serveti bir soruşturmaya konu olmuş durumda.

“Angola Prensesi” olarak anılan, Afrika’nın en zengin kadını Isabel dos Santos’un malvarlığını nasıl edindiğine dair basına sızan belgeler tartışma yarattı.

“Luanda sızıntıları” adı verilen belgelerde Isabel dos Santos ve eşi Sindika Dokolo’nun devlet varlıkları üzerinden zenginleştikleri iddia ediliyor.

BBC Panoroma’ya dos Santos’un şirketlerinden sızmış 700 binden fazla belgeye erişim izni verilmiş durumda. Guardian ve Portugal’s Expresso da olmak üzere 37 medya kuruluşu sızdırılan belgeleri inceliyor.

Isabel dos Santos ise iddiaları reddederek, Angola yönetiminin kendisini hedef aldığını ve cadı avı başlattığını öne sürüyor.

Angola’da Isabel dos Santos hakkında soruşturma devam ediyor. Malvarlığı dondurulan dos Santos bir süredir Londra’da bulunuyor.

Isabel dos Santos’un İngiltere’deki üniversite eğitiminden sonra Angola’ya gelip açtığı sahil barı şu anda Cape Town ile Lagos arasında bütün Batı Afrika sahilinin en gözde ve değerli mekanlarından biri haline gelmiş durumda.

Angola’nın başkenti Luanda’da bile milyonlar sağlığa uygun koşullardan uzak, yetersiz gıda ve barınma imkânlarıyla yaşıyor. Dünya Bankası istatistiklerine göre, ülke nüfusunun üçte ikisi günlük 2 dolardan azla hayatta kalmaya çalışıyor.

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Angola’da bir ismin bu kadar büyük bir zenginliğe erişmiş olması bir taraftan kayırmacılık üzerinden yolsuzluk tartışmasını öne çıkarırken diğer taraftan 46 yaşındaki dos Santos’un malvarlığını ilham kaynağı olarak okuyanlar da mevcut.

Dos Santos’un malvarlığını nasıl edindiğine dair Angola’da eylül ayından beri devam eden soruşturmada yeni bir aşamaya gelindi. Malvarlıklarının devlete ait petrol şirketi Sonangol ve yeraltı zenginlikleri olan ülkedeki pırlanta sektörü üzerinden edinildiği iddiasıyla üç hafta önce das Santos ve eşinin Angola’daki malvarlığı donduruldu.

Portekiz sömürge rejimi dağıldıktan dört yıl sonra 1979’da José Eduardo dos Santos başa geçti. Angola’da bağımsızlığın kazanıldığı 1975 yılından 2002 yılına kadar, Angola’nın Bağımsızlığı için Halk Hareketi Partisi (MPLA) ile Angola’nın Tam Bağımsızlığı için Ulusal Birlik Partisi’ne (UNITA) bağlı güçler arasında aralıklarla süren bir iç savaş yaşandı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.