Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber — 15 Temmuz sonrası toplanan 338 milyon TL bağışın aktarıldığı vakfın yönetim kurulu belli oldu, şehit yakınları ve gaziler planladıkları eylemi iptal etti

15 Temmuz darbe girişiminin ardından toplanan bağışların sahiplerine ulaştırılabilmesi için Aralık 2017’de Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı kurulmuştu. Ancak aradan geçen iki yıl boyunca toplanan 338 milyon TL’lik bağış şehit yakınları ve gazilere ulaşmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sık sık gündeminde olan konuyla ilgili şehit yakınları ve gaziler bu hafta içinde Ankara’da bir eylem yapacağını duyurdu. Ancak bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla yapılan görüşmede olumlu sonuç çıktı, eylem iptal edildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bugün bakanlıkta şehit yakınları ve gazilerin temsilcilerini kabul etti. Görüşmede Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’nın geçen hafta belirlenen yönetim kurulu üyeleri de yer aldı. Kahramankazan 15 Temmuz Gazileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve 15 Temmuz Şehit Aileleri ve Gaziler Platformu Başkanı Emre Baloğlu, görüşmeyi Medyascope’a anlattı.

“İki talebimiz de olumlu karşılandı”

Baloğlu, “Bakanlıktan iki talebimiz oldu. Birincisi Türkiye Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Vakfı’nın Mehmetçik Vakfı gibi çalışmasını, 338 milyon TL bağışın dağıtımını yapmasını istedik. İkinci olarak ise 15 Temmuz gazilerine maaş bağlanmasını talep ettik. Olumlu karşıladılar. Cumhurbaşkanına arz edeceklerini söylediler” dedi.

Emre Baloğlu

“Gazi maaşı konusu şeref aylığı yoluyla çözülecek”

Muhasebeciyken 15 Temmuz gecesi Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün önünde gazi olduğunu belirten Emre Baloğlu “SGK mevzuatına göre yüzde kırk ve üstü maluliyet (sakatlık) derecesinde maaş bağlanması gerekiyor. Bugüne kadar 259 gazimiz bu şekilde maaş alıyordu. Geriye kalan 2500 gazimizin tamamına yüzde kırk ve aşağısında maluliyetleri olduğu için maaş bağlanmıyordu. Biz gazilerin maaşsız olamayacağını anlattık. Onlar da bu konuyu şeref aylığı yoluyla çözmeye karar verdiler. Bu kapsamda, çalışanlara aylık 1200 TL, emeklilere aylık 2400 TL gibi sembolik bir ücret verilecek” diye konuştu.

“Paranın idaresi yönetim kurulunda”

Medyascope’un “Sorunlar bugüne kadar neden çözülmedi?” sorusunu ise Baloğlu, şöyle yanıtladı: “Paranın idaresi mütevelli heyetinde değil, yönetim kurulundaydı. Vakfa mütevelli heyeti atanmıştı ama yönetim kurulu oluşmamıştı. Geçen cuma günü yönetim kurulu da belli oldu. Bugün üyeleriyle tanıştık. Mehmetçik Vakfı misali çalışacaklarını belirttiler, bizden süre istediler. ‘Süre verilmesi halinde taleplerinizi gerçekleştireceğiz’ dediler.”

“Hak yerini buldu, eylemden vazgeçtik”

Taleplerinin karşılanması üzerine 23 Ocak’ta vakfın önünde, 24 Ocak’ta ise bakanlığın önünde yapmayı planladıkları eylemden vazgeçtiklerini söyleyen Baloğlu, “Haklı taleplerimizi dile getirdik, onlar da anlayışla karşıladılar, uzlaşı içinde kalktık. Hak yerini buldu, hak davası için sokağa çıkıyorduk, hakkımızı aldık” dedi.

CHP’nin gündeminde olmuştu

Bağışların hak sahiplerine ulaştırılmasını amaçlayan Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı, darbe girişiminden yaklaşık bir buçuk yıl sonra, Aralık 2017’de kuruldu.

Vakıf, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündemine sıkça geldi. Kılıçdaroğlu grup toplantılarında “Toplanan paralar ne oldu?” diye sordu, vakfın ikametgâhta yazan adreste bulunmadığını söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de, vakfın yöneticileri hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçlarını işlemekten suç duyurusunda bulundu.

Vakfın mütevelli heyeti ise kuruluşundan iki yıl sonra, Aralık 2019’da belirlendi. Yedi kişilik heyette şehit yakınları ve gazilerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla, ATV Genel Müdürü Metin Ergen ve Kanal D Genel Müdürü Murat Saygı yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçen hafta “15 Temmuz darbe girişiminin ardından kuruluşuna karar verdiğimiz Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’nın yönetimi de oluşturuldu. Şehit yakınları ile gazilerimizin, aileleri için kullanacakları kaynak da vakfımızın hesabına aktarıldı. İnşallah bundan sonra şehit yakınlarımız ve gazilerimizle, ailelerine verilecek hizmetler bu vakıf üzerinden yürütülecek” demişt.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.