Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yazar Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü: “Babamın evi artık müze olmalı”

Çağdaş Türk edebiyatının usta yazarlarından Orhan Kemal’in İstanbul’un Fatih ilçesinde 1954-1966 yılları arasında kiracı olarak oturduğu ev bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumda. Kemal, 12 yıl yaşadığı bu evde “Müfettişler Müfettişi”, “Evlerden Biri”, “Sokakların Çocuğu”, “Suçlu” romanlarını edebiyata kazandırdı. 

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, Fatih ilçesinin Cibali semtinde bulunan bu evde 1957 yılında dünyaya geldi ve dokuz yaşına kadar Cibali’de yaşadı. Orhan Kemal’in önemli eserlerini bu evde yaşarken yayımladığını, düşüncelerinden dolayı bu evden alınıp 35 gün gözaltında tutulduğunu anlatan Öğütçü, doğduğu evi, “Acı tatlı pek çok anısını yaşatan bu ev burası” diye tarif ediyor.  

Orhan Kemal'in Cibali'de bulunan evinin çalışma odasında, daktilo başında oğlu Işık Öğütçü'yle beraberken.

“Yazar Orhan Kemal Sokağı Çıkmazı”ndaki kargir ev, bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumda. Işık Öğütçü, geçmişte evi satın almak istediğini ancak mal sahibinin yanaşmadığını, yıllar sonra da satın alması teklif edildiğinde maddi durumunun el vermediğini anlatıyor. Orhan Kemal’in hatırasının yaşadığı bu evin yıkılmaması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin sahip çıkması gerektiğini söyleyen Öğütçü, “Bu tür kültürel mekanların yaşaması için bu evin müze olması gerekiyor” dedi.

Haber: Gamze Elvan

Kamera & Kurgu: Sedat Elbasan 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.