Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Evren Dede, Yunanistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı Sakelaropulu’nun seçilmesini değerlendirdi: “Demokrasinin beşiği dediğimiz ülke için geç kalınmış bir durum”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Ekaterini Sakelaropulu parlamentoda bugün yapılan oylamada 261 oy alarak ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi. Yunanistan’da yaşayan gazeteci Evren Dede, 2018 yılından beri Danıştay Başkanlığı görevini yürüten Sakelaropulu’nun ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı seçilmesini değerlendirdi. 

“Yunanistan için geç kalınmış bir durum”

Yunanistan’ın tarihine bakıldığında hep erkek egemen yönetimin hâkim olduğunu vurgulayan Evren Dede “Demokrasinin beşiği dediğimiz Yunanistan için geç kalınmış bir durum. Ülkenin tarihine baktığımızda hep erkek egemen bir yönetim olmuş. Bu geç kalınmış ama önemli bir olaydır” dedi. 

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un görev süresi Mart 2020’de sona eriyor. Pavlopulos’un görevinin sonlanmasının ardından Ekaterini Sakelaropulu yemin töreniyle göreve gelecek. Cumhurbaşkanının ilk turda seçilmesinin beklendiğini ve sadece iktidarın değil muhalefet partilerinin de oylarını aldığını söyleyen Dede, “Erkek egemenliğini kırmasının yanında hukukçu olmasının da önemi var. Yüksek bir oyla seçildi. İlk turda seçilmesi bekleniyordu çünkü ana muhalefet partisi Syriza itiraz etmeyeceğini söylemişti. Yunanistan’da cumhurbaşkanı siyasete ve hükümetin yönetimine karışmaz. Sistem, cumhurbaşkanını siyasi hegemonyanın dışında tutuyor” diye konuştu.

Evren Dede ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin tamamı için: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.