Lübnan’da yeni hükümet kurulması, protestoları durdurmaya yetmedi

Lübnan’da uzun süren protestolardan sonra hükümet kuruldu. Yeni hükümetin 20 bakanı tanıtıldı. Hükümetin tanıtılmasıyla birlikte protestolar da tekrar alevlendi. 

“Bakanlar ülkenin geleneksel partilerinden gelmiyor”

Lübnan’da tüm ülkeyi kapsayan protestolardan sonra yeni hükümet kuruldu. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aoun yeni hükümeti kurma görevini Beyrut Amerikan Üniversitesi akademisyenlerinden eski Eğitim Bakanı Hassan Diab’a verdi. 61 yaşındaki Diab’ın görevlendirilmesine tepki gösteren protestocular Diab’ın tanıttığı yeni hükümeti de olumlu karşılamadı. Kabineyi tanıtan Diab, “Artık işe koyulma zamanı” dedi ve kabinede yer alan bakanların geleneksel partilerden olmadıklarını, bilim insanları ve eski danışmanlardan oluştuklarını söyledi. İlk kez bir kadın, savunma bakanı olarak seçildi. 

Hassan Diab yeni kabine listesini imzalıyor. Foto: Dalati & Nohra/dpa

Protestolar devam ediyor

Yeni hükümetin kurulmasına rağmen protestolar sürüyor. Protestocular, teknokratlar hükümetinin yeni isimlerine olumlu bakmıyor. Alman Basın Ajansı’na “Lübnan halkını kandırıyorlar” diye konuşan protestocular, bakanların eski danışmanlar oldukları için şu an sadece rol değiştirdiklerini ve eskiden danışmanlık yaptıkları kişilerin bugün onlara danışmanlık yaptıklarını söyledi. Protestocular hiçbir şeyin değişmediğini savunuyor. 

Levant Enstitüsü (LISA) Direktörü Sami Nader “(Yeni hükümet) geleneksel siyasi partiler tarafından şekillendirildi. Görünümü değiştirdiniz ama aynı sistem yönetiyor. Bu iyiye alamet değil” yorumunda bulundu. 

Ülkede son haftalarda protestolar dinmişti. Ancak hükümetin kurulamaması halkta güvensizliği tetikleyip, tekrar protestoların başlamasına neden olmuştu. Hafta sonu meclis binası önünde protestocular ve polis arasında çıkan çatışmalarda 140’ı polis olmak üzere 460 kişi yaralanmıştı. 

Ne olmuştu?

17 Ekim’de internet iletişimine konulan vergiyle tetiklenen kitlesel protestolar Başbakan Saad Hariri’nin istifasına yol açmıştı. Protestocular, teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulmasını, erken seçime gidilmesini ve yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanmasını istiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.