Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barış bildirisi imzacısı, akademisyen Tuna Altınel beraat etti

Lyon-1 Üniversitesi öğretim üyesi ve barış bildirisi imzacısı Tuna Altınel’in yargılandığı davanın bugün (24 Ocak) üçüncü duruşması görüldü ve mahkeme Altınel’in beraatine karar verdi. Altınel, Fransa’daki bir konferansın çağrı metnini paylaşması gerekçe gösterilerek, “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanıyordu.

Altınel 11 Mayıs’ta pasaportundaki tahdidi kaldırmak için gittiği Balıkesir’de gözaltına alınmış ve 81 gün tutuklu kalmıştı.

Akademisyen Altınel, 30 Temmuz’da görülen ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmiş, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen ikinci duruşmada savcı Altınel’in cezalandırılmasını talep etmişti.

Altınel, bugün görülen duruşmadaki savunmasında yargılanmasına sebep olan konferanstaki ses kaydını mahkemeye dinletti, ardından da savunmasına geçti:

“Bu çığlıklar bir sinema filmi değil, Cizre’nin bodrumlarından geliyor. Onlara terörist dendi. Nasıl oluyor da böyle bir şiddete başvuruluyor? Oraya gidip tanıklıkları dinlemek istedim. Cizre’ye gittim. Sorguladım, öğrendim, hissettim. Gözaltına alındığımda ülkemi aşağılamakla suçlandım. Ertesi gün tutuklandım. Seyahat etme özgürlüğüm hâlâ gasp ediliyor. Benim terör örgütü propagandası ile suçlanmam, yurtdışındaki derneğin düzenlediği geceye ilişkin yayınladığı Türkçe çağrı metnini paylaşmamdandır. Propaganda ile bir ilgisi yoktur bu çağrının. Barış Akademisyenleri davasında beraat ettim. Bu çelişkinin giderilmesini istiyorum. İçinde bulunduğumuz durum düşünce ve ifade özgürlüğüne ağır bir darbedir. Bu davada vereceğiniz karar düşünce ve ifade özgürlüğü bakımından çok önemlidir. Beraat verilmelidir.”

Altınel’in ardından, avukatı Meriç Eyüboğlu sözü aldı. Eyüboğlu, suçun unsurlarının oluşmadığını söyleyerek Altınel’in beraatini istedi. Avukat Gizem Demir de Avrupa’daki birçok üniversite ve matematik derneği tarafından gönderilen mektupları mahkemeye sunarak Tuna Altınel’in beraatini talep etti. Mahkeme heyeti kararını vermek üzere 15 dakika ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti, Tuna Altınel’in beraatine hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.