Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İGA için şartnamenin değiştirileceği iddia edilmişti, Antalya Havalimanı ihalesi iptal edildi

Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasına yönelik 31 Ocak’ta yapılması beklenen ihale, Resmi Gazete’de yayımlanan ilanla iptal edildi. İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İstanbul Grand Airport’un (İGA) da girmek istediği ancak şartnamedeki koşulları karşılayamadığı ihalenin iptal edileceği iddia edilmişti.

Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasına yönelik ek yatırımlar ile iç/dış hatlar, genel havacılık ve terminallerin işletme haklarının kiralanması amacıyla 31 Ocak’ta ihale yapılacağı duyurulmuştu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak ihalenin şartnamesinde geçici teminat tutarı olarak 40 milyon euro isteniyor, ihaleye katılabilmek için en az 5 yıl havalimanı işletme koşulu aranıyordu.

İGA, şartnameye uymuyordu

Yapılması planlanan ihaleye Kalyon, Cengiz, Mapa, Limak ortaklığıyla kurulan, İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İstanbul Grand Airport’un (İGA) da katılmak istiyordu. Şartnamedeki en az 5 yıl havalimanı işletme koşulunu karşılayamayan İGA’nın, DHMİ üzerinde baskı yaptığı ve şartnameyi değiştirmeyi amaçladığı iddia edilmiş, Medyascope’ta bu iddianın gerekçelerini ve ihalenin iptal edilmek istendiğini haberleştirmiştik. 

İptal kararı yayınlandı

İhale iptal edildi ve karar Resmi Gazete’de yayımlandı. İptal kararı şöyle:

(DHMİ) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünden: 02.01.2020 tarihli ve 30996 sayılı Resmi Gazete ile 01.01.2020 tarihinde Ulusal Basında yayımlanan ihale ilan metni ile Antalya Havalimanının Kapasite Artırımına Yönelik İlave Yatırımların Yapımı İle İç/Dış Hatlar, Genel Havacılık, CIP Terminalleri ve Mütemmimlerinin İşletme Haklarının Kiraya Verilmesi ihalesine ilişkin teklif alma tarihinin 31.01.2020 tarihinde saat 09.30’da sona ereceği bildirilen sözkonusu ihale iptal edilmiştir.”

Antalya Havalimanı için yapılacak ihaleyi kazanan şirket, aynı zamanda ek yatırımlar yapacak ve işletme süresi bittiğinde havalimanı işletmesini de devralacak. İstanbul’dan sonra en çok yolcuyu ağırlayan Antalya Havalimanı’nda bir senede toplam 35 milyon 186 binin üzerinde yolcuya hizmet veriliyor. Bir gün içerisindeki yolcu sayısı ise 200 bine ulaşıyor.

İGA nedir?

İGA, Kalyon, Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ortaklığıyla kurulan bir şirket. İstanbul Havalimanı’nın inşaatını yapmak ve 25 yıl boyunca işletmek amacıyla 7 Ekim 2013 tarihinde kuruldu. Konsorsiyum üyelerinden Kolin, yüzde 20 hissesini diğer ortaklara devrederek işletmeden çekildi. 

2013 yılında yapılan İstanbul Havalimanı ihalesini 22 milyar 152 milyon dolarlık teklifle kazanan İGA, borcunu 25 yıl taksitle ödeyecek. Havalimanı için DHMİ tarafından her yıl kademeli artışla 12 yıl için 6.3 milyar euro gelir garantisi veriliyor. Havalimanı için Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank, 4,5 milyar euroluk kredi sağlamıştı. Bankaların desteğine ek olarak borcun ödenmesi konusunda Hazine garantisi de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.