Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşik Metal-İş ile MESS anlaştı: 5 Şubat’taki grev iptal edildi

Birleşik Metal-İş ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Anlaşmanın ardından 5 Şubat’ta başlayacak olan grev iptal edildi.

MESS üyesi 201 iş yerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tam uzlaşmayla tamamlandı. 1 Eylül 2019’dan itibaren iki yıl boyunca uygulanacak sözleşme, MESS ile Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları arasında 29 Ocak 2020 tarihinde imzalanmıştı.

MESS ile anlaşamayan Birleşik Metal-İş, 5 Şubat 2020 günü uygulanmak üzere grev kararı almıştı.

Birleşik Metal-İş ile MESS arasındaki uyuşmazlığın çözümü için Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık sorunun çözümü için tarafları 2 Şubat 2020 (bugün) bakanlığa davet etti. Bakanlığın arabulucu olduğu bu görüşmede taraflar arasında anlaşma sağlandı. 

Birleşik Metal-İş Sendikası da Türk Metal ve Özçelik-İş ile aynı şartlarda anlaşma sağladı. MESS ile Birleşik Metal-İş arasında grup toplu sözleşmesi imzalandı. 

Birleşik Metal-iş tarafından yapılan açıklama şöyle:

“MESS’le anlaşmazlık konuları arasında bulunan, MESS’in sözleşmenin 3 yıl olması talebi başta olmak üzere, kazanılmış hakları geriye götürmeyi hedefleyen ve esneklik içeren talepleri bulunmaktaydı. MESS, tüm bu taleplerini geri çekmiştir.

Ücret zamlarında gelinen durum şöyledir. 1. altı ay için ücret zammı ortalama yüzde 17.3’tür. Sosyal haklarla birlikte ilk altı aylık artış yüzde 18,50 olmuştur. İkinci altı aylık dönemde (1 Mart 2020 tarihinde) ücretler yüzde 6 oranında artacaktır. Bu oranın enflasyon oranının altında kalması durumunda enflasyon oranında artış yapılacaktır.

Sosyal haklara ise, yıllık yüzde 20 artış yapılacaktır. Sosyal hakların ikinci yıl artış oranı yıllık enflasyon oranında olacaktır.” 

 MESS: “Hiçbir kayıp yaşanmadan süreç tamamlandı”

İşverenlerin sendikası olan MESS’ten yapılan açıklamada ise, “Diğer iki işçi sendikasıyla aynı şartlara sahip sözleşmeyi, 2 Şubat’ta Birleşik Metal–İş Sendikası’yla da imzaladık. Üretimin sürekliliği korunarak, çalışma barışı içinde, hiçbir kayıp yaşanmadan sürecin tamamlanmasını sağladık” denildi. 

Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş’le imzalanan sözleşmenin kapsamı:

  1. İlk altı ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17,3 artış gerçekleşecek. Ücretler, takip eden ikinci altı ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak.
  2. Dönem enasyonu, bu oranın üzerinde gerçekleşirse aradaki fark ücret artışına eklenecek.
  3. Böylece Eylül 2019’dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24,3 olacak.
  4. İlk altı ay için saat ücreti 12 TL altında olan çalışanlara, saat ücreti 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak. İyileştirmenin üzerine yüzde 17 oranında ücret zammı uygulanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.