Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi – 2020’nin ilk ayı, son 141 yılın en sıcak ocak ayı olarak kayıtlara geçti

141 yıldır tutulan iklim kayıtlarına göre, geçen ay, en sıcak ocak ayı olarak tarihe geçti. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (Noaa), gezegenin kara ve okyanus yüzeylerindeki sıcaklık ortalamasının, ocak ayında, 12 derece santigrat olan 20. yüzyıl ortalamasının 1,14 derece santigrat üzerinde olduğunu bildirdi. 2019 da kayıtlara gezegen yüzeyinin en sıcak olduğu ikinci yıl olarak geçmişti.

Dünya üzerinde en fazla sıcaklık artışının Rusya ve İskandinavya ile Kanada’nın doğu bölgelerinde görüldüğü, buralarda ocak ayı sıcaklıklarının ortalamanın 5 derece üzerinde seyrettiği belirtildi. İklim krizine bağlı sıcaklık artışı nedeniyle, Arktik denizindeki buzullarda normal seviyeden yüzde 5,3; Antarktika denizinde de yüzde 9,8 oranında erime tespit edildi.

Antarktika’da hava sıcaklığı ilk kez 20 derecenin üzerine çıktı

Nitekim içinde bulunduğumuz ayda, yani şubatta Antarktika’da hava sıcaklığı ilk kez 20 dereceyi geçti. Brezilyalı bilim insanlarının 9 Şubat’ta Seymur Adaları’nda yaptıkları ölçümde hava sıcaklığı 20,75 derece santigrat olarak kaydedildi. Bu ölçüm henüz Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından teyit edilmedi ama tespit edilen sıcaklık son dönemde kıtanın sıcaklığının arttığını gösteren önceki ölçümlerle uyumlu. Kıta genelinde bundan önceki en yüksek sıcaklık, 1982 yılının Ocak ayında 19,8 derece santigrat ile Signy Adası’nda ölçülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.