Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD başkanlık seçimi yarışında Demokrat Parti’de kritik gün: “Süper Salı”nın galibi Sanders mı olacak Biden mı?

Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçiminde, Demokrat Parti’nin aday adaylarından “demokratik sosyalist” senatör Bernie Sanders, bugün Başkan Donald Trump’ın rakibi olma yolunda önemli bir eşiği aşabilir. Bu da Demokrat Parti içindeki “ılımlı kanat” ile “solcu/ilerici kanat” arasındaki rekabeti sertleştirebilir.

Bugün önemli çünkü bugün, ABD başkanlık yarışında “Süper Salı” olarak bilinen, bir günde en fazla eyalette –bugün özelinde 14 eyalette- aynı anda önseçim yapılan gün. Eyalet önseçimlerinde toplam 4 bin delegenin çoğunluğunu kazanan aday adayı Demokrat Parti’nin başkan adayı olacak ve Süper Salı, delegelerin yüzde 34’ünün -1357 delegenin- dağılımını belirleyecek.

78 yaşındaki Bernie Sanders, Süper Salı’ya en çok delegeye sahip isim olarak giriyor. Sanders kamuoyu anketlerinde de lider konumda. Sanders’ın en yakın rakibi ise, cumartesi günü Güney Carolina’daki önseçimlerden galip çıkarak kampanyasına önemli ivme kazandıran eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden. Demokrat Parti içinde Sanders’ı “fazla solda” bulan, solcu olduğu için Trump’ı yenmeye yetecek oyu alamayacağını düşünen kesimler, Süper Salı öncesinde ağırlıklarını 77 yaşındaki Biden’dan yana koymaya başladı: Hafta başında yarıştan çekildiklerini açıklayan iki aday adayı Pete Buttigieg ve Amy Kloubachar, Biden’a destek açıkladı.

Sanders’ın kampanyasına ise en büyük desteği Demokrat Parti’nin “solcu-ilerici” üyeleri destek veriyor. Temsilciler Meclisi’nin en genç üyesi olan ve seçildiğinden bu yana adından çokça söz ettiren Alexandria Ocasio-Cortez’in, mitinglerdeki “ilerici”lik vurgusu kayda değer: “Birileri size geri gitmenizi söylüyor, bense size ileri gideceğiz diyorum. Irk ayrımcı olmayan demokrasiye doğru ileri, herkese sağlık bakımına doğru ileri, evrensel asgari ücrete doğru ileri … ileri, ileri ileri… Geriye gitmeyeceğiz, o günlere geri dönmeyeceğiz.. Geri gitmiyoruz, ileri gidiyoruz… Sizi heyecan duyarak, bizi oraya taşıyacak adayı tanıştırmak istiyorum: Senatör Bernie Sanders.”

Süper Salı’da eski Cumhuriyetçi Partili iş insanı Michael Bloomberg de ilk defa oy pusulasında yer alacak. Seçim kampanyası için şu ana kadar yaklaşık 500 milyon dolar harcayan 78 yaşındaki Bloomberg önceki dört eyaletteki önseçimlere katılmamıştı.

Süper Salı öncesinde Biden, Fox televizyonuna yaptığı açıklamada seçmenin neden Sanders ve Bloomberg’e karşı kendisini tercih edeceğini şu sözlerle açıklamıştı: ‘‘Bence Demokrat Parti’nin aradığı bir Demokrat; sosyalist değil ya da eski Cumhuriyetçi değil. Adaylarının bir Demokrat olmasını ve ülkeyi benim bütün kariyerim boyunca yaptığım gibi bir araya getirmesini istiyorlar.’’

Bakalım Süper Salı, Biden’ı haklı çıkaracak mı?

Amy Kloubachar’ın çekilmesi ertesinde Elizabeth Warren, Demokrat Parti’nin tek kadın başkan aday adayı olarak kaldı.

Ve başkanlık maratonunun en genç (70 yaşında) ve tek kadın adayı olarak Süper Salı’ya katılan Elizabeth Warren… Destekçileri, yarışın bundan sonraki kısmının 80’inine merdiven dayanamış iki erkek arasında (Sanders-Biden) geçmesine engel olmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini söylüyor. Warren’ın bugünkü seçimlerden dördüncü çıkması halinde, Sanders lehine yarıştan çekilebileceği söylentileri de gündemde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.