Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’ye göre dünyadaki kadın ve erkeklerin neredeyse yüzde 90’ı kadınlara karşı önyargılı, Türkiye’de oran yüzde 96,5

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan araştırmaya göre, dünya nüfusunun her iki cinsten yaklaşık yüzde 90’ı kadınlara karşı önyargılı. Türkiye’nin cinsiyete dayalı sosyal norm endeksi ise yüzde 96,52 olarak açıklandı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) dünya nüfusunun yüzde 80’ini temsil eden 75 ülkeyi inceledi. Kadınlar da dahil olmak üzere 10 kişiden dokuzu kadınlara karşı önyargıya sahip. UNDP’nin bu araştırması, BM tarafından yapılan ilk “cinsiyete dayalı sosyal norm” endeksi oldu.

Araştırmaya katılan katılımcılara belirleyici sorular soruldu. Katılımcıların verdikleri cevaplara göre erkeklerin kadınlardan daha iyi politikacılar ve liderler olduğu, üniversiteye gitmenin erkekler için kadınlardan daha önemli olduğu ve erkeklerin rekabetçi iş piyasalarında tercih edilmesi gerektiği sonuçlarına ulaşıldı.

En cinsiyetçi ülkeler: Pakistan, Katar ve Nijerya

Kadınlarla ilgili en az bir önyargıya sahip olan kişi sayısında Pakistan en üst sırada yer alıyor. Pakistan’da insanların yüzde 99,81’inin kadınlara karşı önyargıları var. Pakistan’ı yüzde 99,73 ile Katar ve Nijerya izliyor.

Araştırma, Türkiye’de en az bir önyargıya sahip olma oranının ise kadınlarda yüzde 95,61, erkeklerde yüzde 97,41 olduğunu ortaya koydu. Türkiye’nin cinsiyete dayalı sosyal norm endeksi ise yüzde 96,52.

En az cinsiyetçi ülkeler: Andorra, İsveç ve Hollanda

Cinsiyetçi önyargılara sahip nüfusun en düşük olduğu ülkeler yüzde 27,01 ile Andorra, yüzde 30,01 ile İsveç ve yüzde 39,75 ile Hollanda oldu.

Fransa, İngiltere ve ABD‘de her biri en az bir cinsiyetçi inanca sahip olan kişilerin oranı neredeyse aynı; oranlar sırasıyla yüzde 56, yüzde 54,6 ve yüzde 57,31.

Kullanılan veriler 2005-2009 ve 2010-2014 yılları arasını kapsıyor. Değerlendirmeye alınan 75 ülkenin yalnızca altısında kadınlara karşı önyargı beslemeyenler çoğunluktaydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.