Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını: Dünyada ve Türkiye’de son durum

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs diğer ülkelerde de hızla yayılmaya devam ediyor. Salgın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3400’den fazla olduğu belirtilirken, 101 binden fazla insanda vaka tespit edildiği açıklandı. Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk defa bir kişide koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 sosyal medya kullanıcısı hakkında koronavirüs salgınıyla ilgili provokatif paylaşımlarda bulundukları gerekçesiyle soruşturma başlattı. Koronavirüs Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı, Ticaret Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı’nda katılımıyla toplandı.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesiyle birlikte İstanbul’daki bazı üniversitelerde tedbirler alınmaya başlandı. Boğaziçi Üniversitesi’nin bahar tatili öne çekildi. Üniversite, 16 Mart-29 Mart tarihleri arasında tatilde olacak. Kadir Has Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi de benzer bir tedbir alarak bahar tatilini daha erken başlatacaklarını açıkladı. İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi eğitime online olarak devam etme kararı aldı. 

İstanbul-Sofya tren seferlerine koronavirüs sebebiyle geçici olarak ara verildi. Bulgaristan’da koronavirüse yakalananların sayısının altıya çıktığı bildirilmişti.

Dünyada son durum

Çin

Çin’de koronavirüs salgınından dolayı son 24 saatte 22 kişi yaşamını yitirdi, 24 yeni yakaya rastlandı. Salgın sebebiyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 24 olduğu açıklandı.

Koronavirüs salgınının başlangıç noktası kabul edilen Çin’in Vuhan kenti, çarşambadan itibaren normal akışına dönüyor. Vuhan’ın bağlı olduğu Hubel eyaleti yetkilileri çarşambadan itibaren kamu ulaşımıyla, tıbbi tedarik ve günlük ihtiyaçları üreten sektörlerin yeniden çalışmasına izin verildiğini duyurdu. Ulusal ve küresel tedarik zincirleri içinde bulunan diğer sanayilerin de gerekli yetkililerden izin alarak çalışmaya başlayacakları bildirildi. 

Güney Kore

Güney Kore’de koronavirüs salgınındaki günlük vaka sayısındaki artışın hafta sonundan itibaren yavaşladığı açıklandı. Ülkede vaka sayısı 7 bin 755’e çıktı. Toplam can kaybı 61’e ulaştı.

İtalya

İtalya’da koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısı 631 oldu. Ülkede virüsün bulaştığı toplam insan sayısının 10 bin 149 olduğu açıklandı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, salgınla mücadele için hükümetin 25 milyar euroluk acil durum kaynağı ayırdığını açıkladı.

İngiltere

İngiltere’de Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Hasta Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Nadine Dorries’te koronavirüs tespit edildi. 62 yaşındaki Dorries, kendisini evde tecrit ettiğini açıkladı. İngiltere Halk Sağlığı Kurumu vaka sayısının dün itibarıyla 382, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 6 olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan, bugün oynanacak olan Manchester City–Arsenal karşılaşması koronavirüs salgını sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi.

İspanya

Avrupa’da, İtalya’nın ardından koronavirüsün en yaygın bulunduğu ülke olan İspanya’da vaka sayıları artmaya devam ediyor. Vaka sayısı 2 bin 2’ye çıkarken, ölü sayısı 47’ye yükseldi. İspanya Futbol Federasyonu, birinci ve ikinci lig dışında ülkedeki tüm futbol müsabakalarının iki hafta boyunca durdurulduğunu açıkladı.

İran

İran’da koronavirüs salgınına yakalanan Tahran Milletvekili Zühre İlahiyan’ın iyileştiği açıklandı. İran’da koronavirüs salgını sebebiyle ölenlerin sayısı 354’e yükseldi. Vaka sayısı ise 9 bin oldu. Beş Devrim Muhafızı koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. 

ABD

ABD’de koronavirüs salgınına yakalananların sayısı bini geçti. Ülkede salgın sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 31’e yükseldi. Ülkenin en az 19 eyaletinde “acil durum” ilan edildi.

Rusya

Rusya’da yaklaşık 20 kişide koronavirüs görüldüğü belirtildi. 13-21 Nisan günleri arasında başkent Moskova’da düzenlenmesi planlanan Avrupa Halter Şampiyonası koronavirüs nedeniyle iki ay ertelendi.

Avusturya

Avusturya hükümeti koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek amacıyla ülke genelindeki camilerde 1 Nisan’a kadar cuma namazlarının kılınmayacağını açıkladı. Cuma namazları camiler dışında daha küçük ibadethaneler ve mescitlerde de kılınamayacak.

Endonezya

Endonezya’da koronavirüs sebebiyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti. Ülkede vaka sayısının dün itibarıyla 19’dan 27’ye yükseldiği bildirilmişti.

Almanya

Ülkede şimdiye kadar 1296 kişide koronavirüs tespit edildi. Virüsten dolayı iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Fransa

Fransa’da koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısı 33’e yükseldi. Vaka sayısı ise 1784 olarak açıklandı. Fransa Lig Kupası finali, koronavirüs salgını sebebiyle ertelendi.

Belçika

Belçika’da koronavirüs sebebiyle 90 yaşındaki bir hasta hayatını kaybetti.
Ülkede koronavirüs bulaşan kişi sayısı 267’ye yükselmişti.

Irak

Irak’ta salgın nedeniyle Felluce kentinde yedi cami kapatıldı, cuma hutbelerinin süresi kısaltıldı. Irak genelinde salgın sebebiyle sekiz kişi hayatını kaybetti.

Macaristan

Macaristan koronavirüs salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Ülkede okulların kapatılacağı, spor müsabakalarının seyircisiz oynanacağı ve kapalı alanda yüzden fazla kişiyle yapılacak tüm etkinliklerin iptal edildiği duyuruldu. Macaristan’da dokuz kişide koronavirüs saptandığı açıklanmıştı.

Arnavutluk

Arnavutluk’ta koronavirüs salgını nedeniyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti. Ülkede vaka sayısının bugün itibarıyla 12 olduğu duyurulmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.