Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Guardian gizli belgeyi açıkladı: İngiliz hükümetine sunulan rapora göre, salgın 2021’e kadar sürebilir, 8 milyon kişi hastanelik olabilir

The Guardian gazetesi, İngiltere Sağlık Bakanlığı’na bağlı İngiliz Kamu Sağlığı Birimi’nin (PHE) hazırladığı gizli bir belgeye ulaştığını iddia etti. Bir bilgilendirme toplantısında sunulduğu öğrenilen belgeye göre, halkın beşte dördüne koronavirüs bulaşması bekleniyor; salgın 2021 bahar aylarına kadar sürebilir ve yaklaşık 8 milyon kişi hastaneye yatabilir.

İngiltere, hayatını kaybeden 35 kişi ve 1300’ü geçen vaka sayısına rağmen koronavirüse karşı dünyanın geri kalanına göre oldukça sınırlı önlemler aldı. İngiltere’nin virüse göz yummasının sebebi ise “sürü bağışıklığı” politikasıyla nüfusun büyük bir çoğunluğunun enfeksiyona bağışıklık geliştirmesinin amaçlaması.

Guardian’ın kaynağını gizli tuttuğu belge, koronavirüsle ilgili İgiltere Sağlık Bakanlığı’nın “öngörülerini” kapsıyor. Bu öngörülerin başında, nüfusun yüzde 80’inin 12 ay içinde koronavirüs kapması geliyor. Ancak bu durum, Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) halihazırda kapasite sorunu çeken hastaneleri için ciddi bir tehlike. Belgeye göre ayrıca, nüfusun yüzde 80’inin enfekte olmasıyla beraber yüzde 15’inin, yani 7,9 milyon kişinin hastaneye yatırılması sözkonusu olacak.  

Hükümetin en üst düzey tıbbi danışmanı Prof. Chris Whitty, daha önce bu sayıları “en kötü ihtimalli senaryo” diye nitelendirmiş ve gerçekteki verilerin bundan daha az olacağını belirtmişti. Ancak belge bir senaryodan fazlası olma niteliğine sahip. Detaylı olarak yayımlanan belge hem Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Birimi’nin başındaki en üst düzey yetkili Dr. Susan Hopkins tarafından imzalanmış hem de İngiltere’deki hastanelerin başhekimleriyle paylaşılmış. Belgede ayrıca polis, itfaiye, sağlık hizmetleri, ulaşım gibi kritik birimlerde çalışanların virüsten ne oranda etkileneceğine dair bölümler de yer alıyor.

Belgeye göre, sağlık çalışanlarının 1 milyonu ve sosyal hizmetlerde görev alan 1,5 milyon kişi de toplamda bir aylık süreyle virüsten enfekte olup çalışamaz hale gelebilir.

Sağlık çalışanlarına bile test yapılamayacak

Laboratuvarların halihazırda kapasitesini aştığını ve “baskı altında” olduğunu yazan raporda, kapasitenin daha da zorlanması halinde sadece koronavirüsün tespit edildiği bakımevlerinde, cezaevlerinde ya da hastanede yatan kritik durumdaki kişilere test yapılabileceği yazıyor. Virüsü kapma ve bulaştırma ihtimali olan sağlık çalışanlarına bile test yapabilecek zaman ve olanağın olmayacağı yine raporda yer alıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, koronavirüs nedeniyle ölümlerin oranı yüzde 3,4. Guardian’ın paylaştığı oranlara göre, bu oran İngiltere’de yüzde 1 bandında kalsa dahi, nüfusun yüzde 80’ine virüsün bulaşması durumunda 531 bin kişinin öleceği anlamına geliyor. 

Eğer ölüm oranı Boris Johnson hükümetin en üst düzey tıbbi danışmanı Prof. Dr. Chris Whitty’nin iddia ettiği gibi yüzde 0,6’da kalsa bile 318 bin 660 kişinin hayatını kaybetmesi bekleniyor. Whitty’nin tahminlerine göre, koronavirüs vakalarının mayıs ayının sonu ile haziran ortasında en üst noktasına ulaşması bekleniyor. Haziran ve temmuz aylarını kapsayan sonraki 10 haftada ölüm oranlarının sıfıra yakın noktaya kadar düşeceği tahmin edilirken Covid-19’un sonbahar ve kış aylarında yeniden çok yüksek oranlara çıkmasından endişe ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.