Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs önlemleri – DİSK Başkanı Çerkezoğlu: “Yeni ekonomi paketiyle hükümet sermayeye kalkan olmuştur, işçiyi koruyacak herhangi bir adım yok”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan, koronavirüs salgınına karşı alınan ekonomik tedbirler kapsamında 19 maddelik bir paket açıkladı. “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adını taşıyan paket kapsamında toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setinin devreye sokulacağını duyurdu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Paketin adına kalkan dediler, Ekonomik İstikrar Kalkanı ama gördüğümüz hükümet sermayeye kalkan olmuştur. Ekonomide olan olumsuzluklara karşı sermayeyi koruyacak önlemler alınmıştır” dedi.

“Ayrımcılıkla karşı karşıya kaldık”

DİSK’in toplantıya çağrılmamasını eleştiren Çerkezoğlu, “Koronavirüs salgınının ekonomiye ve çalışma hayatına etkileri üzerine kapsamlı açıklamalar ve politikalar üreten bir işçi sendikaları konfederasyonu olarak biz davet edilmedik bu toplantıya.  Ayrımcılıkla karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

“İşçiyi, emekçiyi, işsizi, emekliyi koruyacak herhangi bir adım yok”

Hazırlanan pakette işçiyi koruyacak bir tedbir olmadığını söyleyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Toplantıdan çıkan öneriler açısından baktığımızda bizim kamuoyuyla paylaştığımız, Çalışma Bakanlığı’na ilettiğimiz atılması gereken adımlar konusunda işçiyi, emekçiyi, işsizi, emekliyi koruyacak herhangi bir adımın olmadığını görüyoruz. İşverenlerin birtakım vergileri SGK primleri ve kredileri ertelenmiş. Sermayeye ciddi kolaylıklar sağlanırken, işçilere dönük herhangi bir düzenleme bulunmuyor.”

Pakette asgari ücretlilerin de görülmediğini söyleyen Çerkezoğlu, “Sermayeye vergi indirimleri var, ama Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan asgari ücretten vergi alınmaması gibi bir düzenleme yok. 19 maddede açıklanan kararların temel mantığı, koronavirüs salgını ile birlikte oluşan kriz ortamında sermayeyi korumaya dönük adımlar atılmasıdır” dedi.

“İşten çıkarmalar kesinlikle yasaklanmalı”

Çerkezoğlu, hazırladıkları altı maddelik önerilerinin “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinde yer almadığını söyledi. İşten çıkarmaların devlet tarafından yasaklanması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, şöyle konuştu: “Biz bu süreçte zaten son derece yüksek olan işsizlik rakamlarını biliyoruz. Dolayısıyla bu süreçte ekonominin durağanlaşması üretimin azalması nedeniyle işten çıkarmalar kesinlikle yasaklanmalı. Devletin bu konuda karar alması gerektiğini ısrarla söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Böyle bir süreçte işten çıkarmaların olması hem işsiz sayısını ciddi bir biçimde artıracak hem de salgına karşı verilen toplumsal mücadeleyi zaafa uğratacaktır.”

İşsizlik maaşından yararlanma koşullarının kolaylaştırılması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, “İşsizlik maaşının süresi ve miktarı artırılmalıdır” dedi.

“İşçilerin fatura ve kredi kartı borçlarının ertelenmesi gerekir”

Ücretsiz izinler ve işten çıkarmaların asla gündeme gelmemesi gerektiğini belirten Çerkezoğlu, “Zorunlu çalışması gereken alanlar dışında çalışanlara ücretli izin verilmeli. Devletin iş güvencesini sağlaması gerekir. Salgını fırsat bilerek esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılmasına izin verilmemelidir. İşçilerin fatura ve kredi kartı borçlarının ertelenmesi ve yapılandırılması gerekmektedir” diye konuştu.

“Emeklilere koronavirüs salgını süreci boyunca ayda 1000 lira destek verilmelidir”

Koronavirüs salgınında en fazla risk altında bulunan emeklilerin maaşlarının derhal iyileştirilmesi gerektiğini belirten Çerkezoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Asgari ücretin altında emekli maaşı olamaz. Asgari ücret düzeyinde maaş alan emeklilere koronavirüs salgını sürecince ayda 1000 TL destek verilmelidir. Bu pakette açıklanan ‘En düşük emekli maaşını 1500 yapıyoruz’ ifadesi utanılması gereken itiraftır. Asgari ücretin altında emekli aylığı olmadığını söyleyenler, bugün aslında bu ifade ile emekli maaşlarının ne kadar düşük olduğunu söylemiş oldular.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.