Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da yaşayan gazeteci Murat Çınar: “Bu hafta sonu İstanbul’da insanlar balığa gitti, Boğaz’da kuyruk oldu. Biz bunu 10 Mart öncesinde yaşadık. İtalya hükümeti insanları uyarmıştı”

İtalya’da koranavirüsten ölümler arttıkça, devletin yaptırımları da sertleşiyor. Başbakan Giuseppe Conte, dün akşam Facebook üzerinden yaptığı yayınla 3 Nisan’a kadar ulusal nitelikli üretim mekanizmalarının duracağını, yani kırmızı alarmda sokaklardan fabrikalara da geçildiğii bildirdi. 10 Mart’tan bu yana 36 bin kişiye ve işletmeye sokağa çıktığı için ceza kesildi.

Gazeteci Murat Çınar, karantina günlerinde yaşadıklarını, İtalya’da hükümetin izlediği politikayı Medyascope’a değerlendirdi. İtalya’da gazetecilik yapan Çınar’ın hem Türkiye’ye hem de İtalya’ya dair değerlendirmeleri çarpıcı.

“Bu hafta sonu İstanbul’da da gördüğümüz gibi insanlar balığa gitti, Boğaz’da kuyruk oldu. Biz bunu 10 Mart öncesinde yaşadık. Devlet insanları uyarmıştı. Ancak sert kurallar yoktu. Bu nedenle insanlar kayağa gittiler, parklara, barbeküye gittiler. Uzmanların söylediğine göre bunun ‘meyvesini’ yiyoruz” diyen Çınar ayrıca, sorumluluk, bilinç ve kurallara uyma açısından İtalyanlarla Türklerin benzediğini söyledi.

Çınar, karantina öncesi anketlerde İtalyanlar’ın neredeyse yüzde 70’inin kuralları benimsese de yüzde 45’inin uyduğunu ve Çin Kızılhaçı’ndan gelen sert eleştirileri, koronavirüs testinin İtalya’da uygulanış şeklini, birkaç gün içinde gelmesi beklenen Güney Kore tipi izleme yöntemini anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.