Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kızılay’a ilk plazma bağışı yapıldı: “Koronavirüsü yenen bir kişi 14 gün sonra bağış yapabilir, üç hafta boyunca verdiği kanla altı hastanın kahramanı olabilir”

Koronavirüsü yenen hekim Kürşat Reşat Demir, Ankara’daki Türk Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi’nde ilk plazma bağışçısı oldu. Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, “immün plazma” tedavisi için günde 750 bağışçıdan plazma alınabileceğini ve bir bağışçıdan üç hafta boyunca alınacak plazmalarla altı hastanın iyileşebileceğini belirtti.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, plazma tedavisinin yüksek oranda başarılı sonuç verdiğini söyleyerek “Koronavirüs vücudumuza girdikten sonra bir savaş başlıyor ve vücudumuz bu virüsü yenmek için farklı mekanizmalarını harekete geçiriyor. Bunlardan bir tanesi de bu mikroorganizmanın tanınması ve buna karşı bir antikor oluşması süreci. Bu antikor oluşturma süreci, farklı insanlarda farklı seyrediyor. Ama sağlıklı bireylerde, bağışıklığı iyi seyreden, bağışıklık azaltıcı bir tedavi görmeyen bireylerde bu antikorlarla beraber biz neredeyse yüzde 98 oranında bu hastalığı yeniyoruz. Yendikten sonra iyileşme dönemimiz var. İyileştikten 14 gün sonra, yani hastamızın bünyesinde mikroorganizma kalmayınca ve onun plazmasında yeteri seviyede immünglobulin oluştuğunu gördüğümüz anda bu plazma işlemine başlayabiliyoruz” dedi.

Plazma bağışçısı olacak yurttaşların zaman aralığına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Kınık, “İyileştikten 14 gün sonra başlıyoruz. Üç hafta boyunca haftada bir 400 ml kan alabiliyoruz. 400 ml’lik bir plazma iki hastaya şifa olabilir. Yani bir hasta üç kez kan verdiğinde altı hastanın kahramanı olacak” diye konuştu.

https://twitter.com/Kizilay/status/1247488557242970112

Sağlık Bakanlığı, koronavirüsü yenen 400 kişinin bilgilerini Kızılay ile paylaştı. Bu vakalardan plazma alınacağını söyleyen Kınık, bağışçılardan alınan örneklerin öncelikle acil vakalara iletileceğine dikkat çekip şöyle devam etti: “Plazma tedavisi için kan bağışı, 10 ilde 13 merkezde yapılabilecek. En çok vakanın ve dolayısıyla iyileşmenin görüldüğü İstanbul, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Samsun, Antalya ve Denizli’de dört mobil TIR hastalarımızın ayağına gidecek. İyileşmiş hasta sayımız şu an az, ama bu önümüzdeki haftadan itibaren geometrik olarak artacak. Kan testleri arttıkça semptom göstermeden iyileşmiş olan vakaların da tespiti yapılacak. Büyük bir havuz, önümüzdeki haftalarda oluşacak. Şu an günde 750 bağışçımızdan plazma alabilecek durumdayız.”

Bağışçı hekim: “Vatandaşlık görevi olarak görüyorum”

Bağışçı Dr. Kürşat Reşat Demir de “Böyle bir tedaviye vesile olmak farklı bir duygu. Ayrıca bir vatandaşlık görevi olarak görüyorum ben. Şu an sağlık sistemimiz yeterli. Başka ülkelerde duyduğumuz yoğun bakım bulunamaması gibi bir durum yok. O açıdan çok endişe edilmesi gerektiğini düşünmüyorum. Bir şekilde geçiriliyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.