Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süryani aydınlarından Hürmüz ve Şimuni Diril açıklaması: “Nefretçi egemen zihniyeti biliyoruz, Hıristiyan halkları av olarak gören avcılar belli ki hâlâ ellerinden silahı indirmemiş”

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde 11 Ocak’ta kaybolan ve olaydan 70 gün sonra oğlu tarafından cansız bedeni bulunan Şimuni Diril ve akıbeti halen bilinmeyen Hürmüz Diril için change.org’da imza kampanyası başlatıldı. Süryani Aydınları ve Aktivistleri Tartışma Grubu Platform Turabdin de konuya ilişkin “Av değiliz” başlıklı bir bildiri yayımladı. Bildiride Şimuni Diril’in ölümünün etkin soruşturulması, Hürmüz Diril’in de bulunması için yetkililerce kapsamlı arama-kurtarma faaliyeti yürütülmesi isteniyor. 

Platform Turabdin, bildiride olayın takipçisi olacaklarını belirtip “İnsanlarımıza binlerce yıldan beri yaşadıkları topraklarında yaşayabilmesi maalesef çok görülmektedir. Özellikle 1915’ten bu yana Hıristiyan halkları ‘av’ olarak gören avcılar belli ki ellerinden hâlâ silahı indirmemiştir. Dönem dönem ‘av’ sezonu açılmış ve devletin açık çağrısıyla köyüne dönüp kendi hâlinde yaşayan insanlarımız bir kez daha av olarak görülmüşlerdir. Bu iki insanımızı kimin ya da kimlerin kaçırdığı ve Şimuni Diril’i kimin katlettiğini henüz bilmemekle birlikte ayrımcı ve nefretçi egemen zihniyeti biliyoruz. Halen kayıp Hürmüz Diril için yetkililerin bir an evvel kapsamlı arama-kurtarma faaliyeti yürütmesi, Şimuni Diril’in katledilmesine ilişkin ve olayın aydınlatılmasına yönelik hızlı ve etkili soruşturma yürütülmesi şarttır” dedi. 

George Diril: “Kendi imkanlarımızla arıyoruz” 

Daha önce Medyascope’a konuşan, aileden George Diril, yengesi Şimuni Diril’in bulunduğu alanda amcası Hürmüz Diril’in bulunması için herhangi bir arama çalışması yürütülmediğini söylemişti. Diril, “Yengemle amcamın kaybolmasından beş gün sonra, 16 Ocak’ta jandarmalar gelip arama yaptı. Şırnak Valiliği de bir açıklama yaptı, ‘Kardan dolayı kapalı olan köy yolunun 16 Ocak 2020 günü açılması çalışmalarına tekrar başlanmış olup çığ tehlikesi nedeniyle yol açma çalışmaları yavaş ilerlemektedir’ dedi. Aynı gün bu soruşturmaya gizlilik kararı getirildi. 17 Ocak günü öğle saatlerinde ekipler köyden ayrıldılar. Köye gelen ekipler de köyde neredeyse hiç arama yapmadılar. O gün arama yapsalardı belki yengemi bulabilirlerdi. Sonrasında biz kendi imkanlarımızla köyde aramalar yapmaya çalıştık mümkün olduğunca” demişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.