Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KESK: İstanbul’da 35 işyerinde 1328 kamu çalışanı koronavirüse yakalandı, sekizi hayatını kaybetti

KESK İstanbul Şubeler Platformu koronavirüs raporunu açıkladı. Sadece İstanbul’da 1328 kamu çalışanı koronavirüse yakalanırken, sekiz kamu çalışanı hayatını kaybetti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, “Koronavirüs Salgın İzleme Kurulu Raporu“nu açıkladı. KESK’e bağlı sendikaların İstanbul şubelerinin gönderdiği bilgiler ile hazırlanan rapor haftalık periyotlarla kamuoyuyla paylaşılacak.

Salgının başladığı günden 17 Nisan 2020 tarihine kadar olan dönemi kapsayan raporda, işyerlerine ilişkin tespit edilen sorunlar, öneriler ve taleplere yer verildi.

Raporun işyerlerinde çalışma durumu ve süreleri alt başlığında, “Hükümet zorunlu olmayan kamu işyerlerinde çalışmayı zorunlu kılarak hem kamu çalışanlarını hem de vatandaşlarımızın sağlığını tehlikeye atmaktadır” denildi.

Çalışanların koronavirüs sonuçlarının pozitif çıktığı işyerlerinde mesaiye devam edildiği belirtilen raporda şu bilgiler yer aldı:

  • Çalışmanın devam ettiği işyerlerinde Cumhurbaşkanlığı 2020/4 nolu genelgesine genel olarak uyulduğu görülmektedir. Bu bağlamda; kronik hastalığı olanlar, 60 yaş üstü çalışanlar, hamile ve emziren kadınlar idari izinli sayılarak evlerinde kalmaları sağlanmıştır. Dönüşümlü çalışma sistemi, birimler arasında ve tek tek bireyler somutunda ve uygulanma zamanı konusunda farklılıklar taşısa da genel olarak uygulanıyor.
  • İşyerlerinin dezenfekte edildiği, dezenfektan dağıtımının yapıldığı, bazen gecikmeli de olsa maske dağıtımının yapıldığı, birçok birimin girişinde ateş ölçüm cihazıyla tarama yapıldığı bilgisine ulaşılmıştır.
  • Maske, eldiven, siperlik ve hijyen malzemelerinin yeterli olmasa da işyerlerine ulaştırıldığı ama özellikle kullan-at maske sayısında eksikliklerin olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca özellikle sağlık işkolunda kullanılan koruyucu ekipmanlar büyük oranda bağışlarla karşılanmakta bağışların kalitesinin giderek düştüğü gözlenmektedir.
  • Sağlık emekçilerinin barınması konusunda ayrılan yerler olmakla birlikte sayılarının çok yetersiz olduğu ve buralarda yemek ihtiyacının karşılanmadığı bilgisi verilmiştir. Çalışan sağlık emekçilerinin ulaşım ihtiyacı ücretsiz kılınmış olmakla beraber toplu ulaşım kullanıyor olmaları risk faktörü olarak belirlenmiştir.
  • Ancak vaka görülen işyerlerindeki uygulamalar birbirinden farklılık göstermektedir. Pozitif vaka tespit edilen işyerlerinde farklı uygulamalara gidilmiş bazı iş kollarında çalışanlar 14 gün evlerde karantinaya alınmış, bazı işyerlerinde hastayla aynı odada çalışanlar karantina için evlerine gönderilmiş çalışma odası kapatılmış. Bazı işyerlerinde ise vaka tespitinde çalışanlarına 14 gün karantina izni vermiş işyerlerinde geçici olarak hizmeti durdurmuştur.
  • Vaka görülen işyerlerinde görülen farklı uygulamalar ve karantina yoluna gidilmemesi hem hizmet veren kamu emekçilerini hem de hizmet alan yurttaşların sağlığını tehlikeye atmaktadır. Ayrıca vaka görülen işyerlerinin birçoğunda bütün çalışanları ve ailelerini kapsayan bir tespit (test) ve izolasyon çalışması yürütülmemiştir.
  • Sağlık işkolunda alınan tedbirlerin başarılı olabilmesi için önce çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor, saatlerce kişisel koruyucu ekipmanlar içinde çalışan bir sağlık çalışanı günlük yapmış olduğu işin en az beş katı efor sarf ediyor. Bu fiziksel yorulma karşısında kendini korumaya enerjisi kalmıyor. Dolayısıyla ilk koşul olarak çalışma sürelerinde kısıtlamaya gidilmez ve bu iş yüküyle sağlık emekçileri devam ederse birçok çalışanın geri dönüşümü olmayan sıkıntılar yaşaması kaçınılmaz.
  • Sağlık işkolunda hâlâ koruyucu ekipmanın eksik olduğu kurumlar olduğu görülmektedir. Özellikle birinci basamak sağlık kuruluşlarında hiç ulaşmayan, ulaşmasına rağmen de ciddi yetersizliğin yaşandığı yerler olduğu bilinmektedir. Sürecin şeffaf yürütülmemesi koronavirüs olan sağlık çalışanlarının sayısını belirlemekte sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır.
  • Çalışmanın sürdüğü işkollarında çalışanların ciddi şekilde kaygılı olduğu gözlenmektedir. Özellikle sağlık işkolunda malzeme yetersizliğine düşme, hasta iken de çalışmak zorunda kalınabileceği düşüncesi bütün çalışanların psikolojisini etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Diğer taraftan yakınlarını hasta etme olasılığı çalışanların en çok endişe duyduğu mesele olmuştur.

“35 işyerinde toplam 1328 kamu emekçisinde koronavirüs vakası görülmüştür”

Koronavirüs görülen işyerleri hakkında da bilgi verilen raporda, “İstanbul’da vatandaşlarımızın her gün hizmet almak için gittikleri PTT işyerleri, nüfus, tapu müdürlükleri, vergi daireleri, İŞKUR’lar başta olmak üzere 35 işyerinde toplam 1328 kamu emekçisinde koronavirüs  vakası görülmüştür. 35 işyerinden sadece üçünde karantina uygulanmaktadır” denildi.

İşyerlerine dair bilgiler şöyle:

  • Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası Aksaray, Şişli, Anadolu ve Bakırköy şubelerinde toplam koronavirüs vaka sayısı 1207, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 7 kişi.
  • Yol, Yapı ve Altyapı, Bayındırlık Tapu Kadastro Hizmetleri işkolunda koronavirüs vaka sayısı 22 (18 kişinin aktif, dört kişinin pasif). Sadece Mahmutbey Denetim İstasyonu’nda karantina uygulanıyor.
  • Tarım ve Ormancılık Hizmetleri işkolunda toplam koronavirüs pozitif vaka sayısı 22 kişi. Karantina, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nde (Beşiktaş, Büyükçekmece, Bahçelievler) uygulanıyor.
  • Büro Hizmetleri işkolunda toplam koronavirüs vaka sayısı 28, hayatını kaybeden bir kişi. İŞKUR’da (Bahçelievler, Şişli) karantina uygulanıyor. Hayatını kaybeden kişi Anadolu Kurumlar Vergi Dairesi’nde çalışıyordu.
  • Basın Yayın İletişim ve Posta Hizmetleri işkolunda İstanbul PTT Başmüdürlüğü’ne bağlı 16 farklı merkezde toplam 49 kişide koronavirüs pozitif çıktı.  

“Kamu emekçilerine düzenli test uygulanmalıdır”

Raporun son bölümünde kamu emekçilerinin taleplerine yer verildi. Emekçilerin bir yandan hayatları pahasına çalıştırılmaya devam ederken diğer yandan aile bireylerine hastalığı bulaştırma riskinin sürdüğüne dikkat çekilen raporda talepler şöyle sıralandı:

  • Yaşamsal öneme sahip olmayan işkollarında çalışan bütün emekçiler mali ve sosyal hakları korunarak ücretli izne çıkarılmalıdır.
  • Çalışmayı sürdüren kamu emekçilerine düzenli test uygulanmalıdır.
  • Koronavirüs vakası görülen işyerlerinde karantina uygulanmalıdır.
  • Salgınla mücadele konusunda kamu kurumları şeffaf olmalı, meslek örgütleri ve ilgili sendikalar sürece dahil edilmelidir.
  • Bu sürecin ancak toplumsal dayanışmayla aşılabileceği sendikamız tarafından defalarca dile getirilmiştir. Ancak bunun yolu kamu emekçilerini, eğitimini almadıkları ve kendi alanları dışındaki işlerde görevlendirmek değildir. Vefa Sosyal Destek Grupları gibi uygulamalarda resen görevlendirmelere son verilmeli, gönüllük esas alınmalıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.