Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da koronavirüs önlemleri gevşetiliyor: Başkent Budapeşte haricinde kısmi sokağa çıkma yasağı kalkıyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, ülke genelinde uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağının, başkent Budapeşte ve yakın çevresindeki yerleşim birimleri haricinde kaldırılacağını duyurdu. Ülkenin resmi radyo istasyonu Kossuth Rádió’da konuşan Orbán, Budapeşte sakinlerinin evlerinde kalmaya devam edeceğini, diğer şehirlerde ve kırsal kesimde ise başkentteki maske kullanım zorunluluğu gibi önlemlerin uygulamaya geçirileceğini söyledi.

Başbakan Orbán, Macaristan’ın koronavirüs uygulamaları yürütme kurulu üyeleriyle basın açıklaması yapıyor.

Başbakan Viktor Orbán, 29 Nisan Çarşamba günü Facebook üzerinden yaptığı açıklamayla salgına yönelik önlemlerin gevşetileceği sinyalini vermiş, “Macaristan salgınla mücadelede yeni bir aşamaya geldi, ülkede hayatın yeniden canlanmasını sağlayabiliriz. Ancak bunun aşamalı olarak ve katı bir zaman çizelgesine bağlı kalınarak yapılması gerekecek” diye konuşmuştu.

Başkent Budapeşte ve yakın çevresindeki Pest bölgesini kapsayan alan dışındaki yerleşim birimlerinde ve kırsal kesimde 4 Mayıs Pazartesi gece yarısından itibaren uygulanacak yeni kurallara göre, marketler ve eczaneler dışındaki mağazalar yeniden açılacak ve hükümet çalışma saatlerine müdahale etmeyecek. 

Başkent Budapeşte sokaklarında hükümetin vatandaşları kısmi sokağa çıkma yasağı hakkında bilgilendirdiği panolardan biri: “Kısmi sokağa çıkma yasağı!”

Kafe, bar ve restoranlar, yalnızca açık alanda bulunan masalarında, varsa teraslarında yeniden müşterilerini ağırlayabilecek. Ancak bütün bu yerleşim birimlerinde kısmi sokağa çıkma yasağının yerini yeni önlemler alıyor; halka açık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanımı ve gerek mağazalar gerek restoranlarda 1,5 metrelik kişisel mesafenin korunması zorunlu hale geliyor.

Ülke genelinde okullar kapalı kalmaya devam edecek ve eğitim-öğretim faaliyetleri internet ortamında sürdürülecek. Sözkonusu yeni uygulamalar, 65 yaş üstüne yönelik herhangi bir sokağa çıkma yasağı getirmese de yetkililer yaşlılara “zorunlu olmadıkça evde kalın” uyarılarını tekrarlıyor. Geçen aydan beri uygulanan, marketlerin sabah 9 ile öğle 12 saatleri arasında yalnızca 65 yaş üstü müşterilere hizmet vermesi kuralı ise geçerliliğini koruyor.

Halk sağlığı uzmanı Dr. Cecília Müller, huzurevleri, yaşlı bakımevleri ve birçok koronavirüs hastasının tedavi görmeye devam ettiği hastanelerde enfeksiyon riskinin hâlâ yüksek olduğunu hatırlattı, buralarda gerek tedavi ve bakımı süren hastalar ve yaşlıların, gerek onlarla ilgilenen tıp çalışanlarının izolasyon kurallarını takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti

Koronavirüs vakaları ülkenin belli bölgelerinde kümelenmiş şekilde görülse de Macaristan’ın “tünelin sonundaki ışığı gördüğünü” belirten Müller, “Macaristan salgının ikinci aşamasına girdi. Bu noktadan sonra herkes tedavi olanaklarından faydalanacak, kimseyi geride bırakmayacağız. Salgının ilk günlerinden itibaren sokağa çıkma kısıtlamaları dahil hükümetin aldığı önlemler başarılı bir şekilde uygulanıyor ve koronavirüs vakalarında yükseliş eğrisi düzleşiyor” dedi. 

Hükümetin resmi internet sitesi üzerinden paylaştığı verilere göre, Macaristan’da bugüne kadar toplam 2 bin 863 koronavirüs vakası görüldü, 609 hasta tedaviye olumlu yanıt verdi ve iyileşti. Koronavirüs tespit edilen 10 binin üzerinde birey evlerinde karantina altında bulunuyor, 323 kişi ise koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.