Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Almanya’nın pek çok farklı bölgesinde kısıtlamalar gevşetiliyor, New York’ta salgın önlemleri nedeniyle otellere yerleştirilen sekiz bin evsiz sokaklara dönüyor

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 450 milyonu aştı. Almanya’da tedbirler gevşetiliyor. ABD’de Biden yönetimi, aşı üreticisi Moderna ile 200 milyon doz ek aşı konusunda anlaştı. ABD’nin New York şehrinde salgın yüzünden otellere yerleştirilen sekiz bin evsiz sokaklara dönüyor. Yeni Zelanda’dan yeni aşı hedefi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 450 milyonu aştı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veritabanına göre, 15 Haziran itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 450 milyonu aştı. Yani her 100 kişiden 32’sine aşı uygulandı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koydu.

Afrika aşılama hızı olarak en geriden gelirken, Kuzey Amerika ise aşılamada büyük bir mesafe kat etmiş gözüküyor. Türkiye ise şu ana kadar nüfusunun yüzde 17’sini tümüyle aşılamış durumda. 

Almanya’da tedbirler gevşetiliyor

Aşılama programının hızla devam ettiği Almanya’da, Berlin eyaletinde bu hafta salgın önlemlerinde birtakım değişiklikler yapılması ve bazı alanlarda maske takma zorunluluğunun kaldırılması bekleniyor. Alınan yeni karara göre, cuma gününden (18 Haziran) itibaren eyalet genelinde maske takmak yalnızca kalabalık ortamlarda, mağazaların önünde ve bekleme sıralarında zorunlu olacak. Yeni önlemler doğrultusunda eyalet genelinde içki servisi ve satışına tekrar 24 saat izin verilmesi kararlaştırılırken açık havada yapılacak dans ve müzik etkinliklerindeki kişi sayısı limitinin de 250’ye yükseltileceği belirtildi. Ancak bu etkinliklere katılacaklardan negatif test istenecek.

Öte yandan Brandenburg eyaleti de Berlin’in bir adım ötesine geçerek açık havada zorunlu maske takma uygulamasına son verdi. Eyalette, toplu taşımada ve alıveriş noktalarında maske takma zorunluluğu ise devam edecek.

Postdam’daki yerel yönetim ise ilkokullarda maske kuralına son verme kararı aldı. Ayrıca, eyalette son yedi gün içinde 20’den az vakanın tespit edildiği bölgelerde zorunlu test uygulamasına son verilecek.

ABD’de Biden yönetimi, aşı üreticisi Moderna ile 200 milyon doz ek aşı konusunda anlaştı

ABD’de Joe Biden yönetimi, ülkede de ek aşıya ihtiyaç duyulması ihtimalini göz önünde bulundurarak ABD merkezli aşı üreticisi Moderna ile 200 milyon doz ek aşı alımı konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre ilk teslimat, bu sonbaharda gerçekleştirilecek.

İki Beyaz Saray yetkilisine göre, Moderna ile imzalanan son anlaşmayla birlikte Biden yönetiminin eli iki yönden rahatlayacak. Birincisi, olası ek aşı ihtiyacı karşı tedbir alınmış olacak, ikincisi ise ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 12 yaşın altındaki çocukların da aşılanması önünde bir engel olmadığına karar verirse bu yaş grubu Moderna’nın sağladığı aşılarla hızlı bir şekilde aşılanabilecek. 

Çarşamba günü (16 Haziran) itibarıyla virüs kaynaklı ölüm sayısının 600 bini geçtiği ABD’de, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, ülke nüfusunun yüzde 43’ü (yaklaşık 144 milyon kişi) iki doz aşılarını olurken nüfusun yüzde 52’si (yaklaşık 173 milyon kişi) ise en az bir doz aşısını yaptırdı.

4 Temmuz Bağımsızlık Günü’ne kadar ülkedeki yetişkinlerin en az yüzde 70’ini aşılamayı planlayan ABD’nin bu hedefine ulaşıp ulaşamayacağı merak konusu.

New York’ta salgın yüzünden otellere yerleştirilen sekiz bin evsiz sokaklara dönüyor 

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, çarşamba günü (16 Haziran) yaptığı açıklamada, geçen yıl kentte salgının yayılımını azaltmak için otellere yerleştirilen yaklaşık 10 bin evsiz vatandaşın, yaşadıkları barınaklara döneceklerini açıkladı.

Şehirde evsiz vatandaşların salgın önlemleri kapsamında aralarında lüks otellerin de bulunduğu otellere dağıtılması tepki çekmiş, bazı şehir sakinleri, yaşadıkları bölgelerde evsiz vatandaşları görmek istemediklerini söyleyerek şehir yönetimine tepki göstermişti.

Evsizleri otellere yerleştirme kararı yüzünden uzun süredir eleştirilen Başkan de Blasio, “Salgın esnasında otellere yerleştirilen sekiz bin evsiz insanı, temmuz ayı sonu itibarıyla, geçmişte yaşadıkları barınaklara döndürmek istiyoruz” dedi.

New York’ta otellerin temmuz ayının sonunda tam kapasiteyle açılması planlanıyor.

Yeni Zelanda’dan yeni aşı hedefi 

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, perşembe günü (17 Haziran) yaptığı açıklamada, 2021 yılı sonuna kadar ülkede hak sahibi olan herkesin aşılanacağını söyledi. 

Pasifik ülkesi, virüsle mücadelede ilk etapta sınırlarını tamamen kapatmış, sıkı karantina önlemleri uygulamış ve vaka sayılarını oldukça düşük bir seviyede tutarak tüm dünyanın takdirini toplamıştı.

Ancak dünyada aşılamanın hız kazandığı 2021 yılı itibarıyla aşılama programında “yavaş hareket etmekle” eleştirilen 5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda, şu ana kadar yalnızca 560 bin kişiye ilk doz, 325 bin kişiye de iki doz aşı uyguladı.

Nüfusuna Pfizer-BioNTech tarafından üretilen aşıları uygulayan Yeni Zelanda’da bugüne kadar 2 bin 713 vaka açıklanırken 26 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.