Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzmanlar koronavirüsün seyri için üç farklı senaryo sundu, en muhtemeline göre salgın iki yıl sürecek

CNN’in paylaştığı habere göre, bir grup uzman tarafından 30 Nisan tarihinde yayımlanan raporda, koronavirüs salgınının 18 aydan iki yıla kadar yayılmaya devam edeceği öngörüsünde bulunuldu.

Araştırmada yer alan uzmanlardan Mike Osterholm, 20 yıldır salgın riski hakkında çalışıyor. Aynı zamanda Minnesota Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve Politika Merkezi’ni (CIDRAP) yöneten Osterholm, “Bu şey, insanların yüzde 60 ila 70’ini enfekte edene kadar durmayacak” dedi. 

Raporu hazırlayanlar arasında şu isimler de bulunuyor: Salgın konusundaki en yetkin merkezlerden olan Harvard Halk Sağlığı Okulu epidemiyoloğu Marc Lipsitch, halen CIDRAP tıbbi direktörü olan eski Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri epidemiyoloğu Dr. Kristine Moore ve 1918’deki İspanyol gribi salgını hakkında 2004’te “Büyük Grip” kitabını yazan tarihçi John Barry.

“Sürü bağışıklığını bekliyorum”

Lipsitch, salgının 18 ila 24 ay sürmesini beklediğini, bunun sebebinin ise “sürü bağışıklığının insan popülasyonundaki yavaş yayılımı’’ olduğunu söyledi.

“Uzun süredir bulaşıcı hastalığın nasıl ortaya çıkacağını anlamaya çalışırken, tarihteki örneklere olduğu kadar modellere de güvenmeniz gerektiğini söyledim” diyen Lipsitch şöyle devam etti: “Örneğin, salgın enfeksiyonları mevsimsel grip gibi yaz aylarında ölme eğiliminde değil.”

Raporda “Koronavirüsün, daha uzun bir kuluçka dönemi, daha asemptomatik (belirtilerin açığa çıkmaması) yayılma ve daha yüksek bir R0 (hastanın enfeksiyonu diğer insanlara bulaştırma sayısının ortalaması) nedeniyle gripten daha kolay yayıldığı’’ belirtiliyor.

“En kötüsüne hazırlanılmalı”

Uzmanlar, hükümet yetkililerinin salgının sona erebileceği söylemini terk etmelerini, bunun yerine vatandaşları uzun bir süre için hazırlamalarını öneriyor. Onlara göre şu üç senaryodan biri gerçekleşecek:

1. senaryo: 2020 ilkbaharındaki ilk koronavirüs salgın dalgasının ardından, yaz boyunca ve daha sonra sürekli olarak bir ila iki yıllık bir süre boyunca meydana gelen ve 2021’de yavaş yavaş azalan bir dizi tekrarlayan küçük dalgalar.

2. senaryo: Koronavirüsün ilk dalgasının ardından sonbahar veya kış aylarında daha büyük bir dalga ve 2021’de bir veya daha fazla küçük dalga izler.

Rapora göre, bu senaryodan çıkarılması gereken sonuç şu: “Enfeksiyonun yayılmasını azaltmak ve sağlık sistemlerinin kapasitesini aşmayı önlemek için, sonbaharda salgını yavaşlatma önlemlerinin yeniden kurulması gerekli. Ayrıca, bu yayılma tahmini 1918’deki salgına benziyor.”

3. senaryo: Halihazırdaki bulaşıcılığın ağır seyretme ihtimali. Bu senaryoda, vakalar ve ölümler meydana gelmeye devam etse de, salgını yavaşlatma önlemlerinin yeniden sıkılaştırılması gerekmeyecek.

“Yönetimler, en kötü senaryo olan ikinci senaryoya hazırlanmalı’’

Lipsitch ve Osterholm, birçok devletin virüsün yayılmasını kontrol etmeye yönelik kısıtlamaları kaldırmak için aldığı kararlardan dolayı şaşırdıklarını söylüyor: ”Bu, önlemlerin ne zaman yavaşlatılması gerektiğini anlamaya yönelik bir deney aslında. Dikkatli kontroller yapılmadan yumuşamaya giden yerlerde yaşamlara mal olacak bir deney.” 

Ayrıca bazı devletlerin, şu andaki vaka sayıları, kısıtlamaları ilk uygulamaya karar verdiklerinden daha yüksek olmasına rağmen, önlemleri kaldırmayı seçmesine iki uzman, “Gerekçelerini anlamak bile zor’’ diye tepki gösteriyor.

Açıklanan raporda, aşının salgına yardımcı olabileceği ancak bunun hızlı bir şekilde olmayacağı da yazıyor: ”Aşı, salgının seyrini etkileyebilir ancak muhtemelen en azından 2021’de bir aşı olmayacak. Ve aşı geliştirme sürecinde, zaman çizelgesini daha da uzatabilecek ne tür zorlukların ortaya çıkabileceğini bilmiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.