Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden ek ödemelerini alamayan temizlik işçileri: “Üç kişinin yapması gereken işi bir kişi yapıyor”

İstanbul’daki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde çalışan temizlik işçileri, ek ödemelerini alamadıkları için her pazartesi hastane yönetimini protesto ediyor. Medyascope’tan Yusuf Said Akcakaya ve Ali Macit, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne giderek çalışanlarla konuştu.

“AGİ’ye şirket el koymuş”

Temizlik işçileri, hemşirelerin yapması gereken hasta bakımının zorla kendilerine yaptırıldığını anlattı. Çalışanlar, maaş bordrolarında gözükmesine rağmen Asgari Geçim İndirimi’ni (AGİ) alamadıklarını ve zorla mesai yaptırılıp mesai ücretlerinin yatırılmadığını da söyledi. İsmini vermek istemeyen temizlik işçileri, asgari ücretin yanında AGİ’yi de almaları gerektiğini belirttti ve “AGİ normalde asgari ücretin dışında, biz zaten asgari ücret alıyoruz. Fakat şirket bize maaşın içinde AGİ’nin de olduğunu söylüyor. AGİ’ye şirket el koymuş” dedi.

Hastane çalışanlarının 6 Ekim’deki eylemi

“Mesai parası alamıyoruz, onun yerine zorla ek izin yaptırıyorlar” 

Zorla mesaiye kaldıklarını ama mesai ücreti alamadıklarını söyleyen temizlik işçileri, “Mesailere kalınıyor ama mesai parası alamıyoruz. Onun yerine zorla ek izin yaptırıyorlar. Biz temizlik çalışanıyız fakat sadece temizlik yapmıyoruz. Hastaların altlarını temizliyoruz ve normalde bizim işimiz olmayan hasta bakımına çağrılıyoruz. Hemşirenin yanında kimse olmadığı zaman da biz çağrılıyoruz. Bu durum normalde yasak. Oda hemşiresinin işi sadece hastanın yatağını yapmak, hemşireyle beraber hastanın alt temizliğine yardım etmek, hemşireye yardım etmek ama maalesef hemşireler yapması gereken işi de bize yükledi. Biz onların işini de yapmak zorunda kalıyoruz, hemşireler yardıma dahi gelmiyorlar. Biz tuvaletlere girip tekrar hastaların yanına girmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.  

“Bir hemşire yanına çağırırken diğeri, ‘Hastaya dokunursan senin hakkında rapor tutarım’ diyor” 

Bir temizlik çalışanı, başından geçen olayı şöyle anlattı: “Bir gün bir hemşire beni yanına çağırdı. Yanına giderken diğer hemşire ‘Eğer yanına gidersen ve hastaya dokunursan senin hakkında rapor tutarım’ dedi. Hastaya bakmayınca, bu sefer diğer hemşire kızdı.” 

Şehir hastanesi tamamen özel sektörün elinde

Hastane yönetimini eleştiren çalışanlar, tepkilerini şöyle dile getirdi: “Şeflerimiz çok sert. Yemekleri berbat, beş kuruş etmez. Hastane yönetimi sıfır. Şu hastanenin yapımı ne için? Şehre şehir hastanesi katmak için. Şehir hastanesi tamamen özel sektörün elinde, devlet sadece kadroyu veriyor. Özel sektör de içine girmiş, istediği gibi oynatıyor. Yani bu sadece toptan ve külliyen bir zarar. İşe günde 100 kişi giriyor, ertesi gün 150 kişi çıkıyor. Hiç kimse memnun değil.” 

“Anlaşmalarda ‘300 personel alacağız’ deniyor ama işe 200 personel alınıyor” 

Özel sektörün, devlet ile olan anlaşmasına uymadığını söyleyen temizlik çalışanları, “Üç kişinin yapması gereken işi bir kişi yapıyor. ‘300 personel alacağız’ deniliyor ama işe 200 personel alınıyor. Geride kalan 100 kişinin eksik işlerini de biz yapıyoruz. Saçma sapan bir sistem” diye konuştu.

Başhekimlik, eylemci doktorlardan toplantı talep etti

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi doktorları da ek ödemelerini alamadıkları için başhekimlik önünde alkış eylemi yapmıştı. Medyascope‘a konuşan bir doktor, “Eylemlerimiz sonrası başhekimlik bizimle görüşmek için toplantı talebinde bulundu. Toplantı gelecek hafta düzenlenecek, olumlu sonuçlar almayı bekliyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yapılan Türkiye’nin en büyük üçüncü sağlık yatırımı projesi. Hastane, 21 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanSağlık Bakanı Fahrettin Kocaİletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’nın katıldığı büyük bir törenle açılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.