Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pittsburgh Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ergin Koçyıldırım: “New York’ta 0.79, Avrupa’nın tamamında 1’in altında olan R0 katsayısı Türkiye’de 1.56”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada, R0 değerinin (virüs bulaştırma katsayısı) Türkiye’de 1.56 olduğunu söylemişti. Yani bir koronavirüs hastası ortalama 1.56 kişiye virüsü bulaştırıyor ve dünya genelinde uzmanlar, virüsün kontrol altına alınmasının, bu katsayının 1’in altına inmesiyle mümkün olabileceğini söylüyor.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Ergin Koçyıldırım, R0 katsayısının AIDS için 3.6, kızamık için 18, koronavirüs için ise Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2.5 olduğunu aktardı. Türkiye’de R0 değerinin 1.56 olarak açıklanmasının salgının henüz kontrol altına alınmadığını gösterdiğini belirten Koçyıldırım, “New York’ta bile örneğin bu sayı 0,79. Türkiye için açıklanan sayı, salgının tüm hızıyla devam ettiğini gösteriyor. Türkiye’den gelen haberlere son günlerde çok seviniyoruz ama bu değerin 1’in altında olması lazım. Bakanın açıklamasında bir yanlışlık, hata olduğu kanaatindeyim. Vuhan bölgesinde bile R0 değeri en yüksek 6,9’du” dedi.

“R0 değeri günlük olarak hesaplanıyor, Almanya’daki bölgelerde 0.5’e, Fransa’da bazı bölgelere 0.3’e düştü. ABD’de 50 eyalette 1’in üzerinde R0 değeri yok” diyen Koçyıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelecekte olası dalgaları önleyebilmek için toplum bağışıklığı önemli. Yayınlardan birinde yüzde 43 olarak da veriliyor ama minimum sayı bu. Türkiye’de 150 bin kişilik bir çalışma yapılacak. Beni hayrete düşüren şeylerden biri taramanın PCR antijen testiyle yapılacak olması. Nüfusun bağışıklığını PCR testiyle gösteremezsiniz, antikor testi yapılması gerekir. Hasta olmayan, 20-65 yaş arası, çalışmaya devam eden kişilere yapılmalı ki bağışıklık oranı belli olsun.”

Koçyıldırım ayrıca, dünya genelinde bağışıklık oranlarının yüzde 3-5 arasında olduğunu da sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.