Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karantinadaki köylerden izlenimler (10) – Van’ın Eminpaşa Mahallesi: “İl dışından taziye evine gelen kişi, 12 kişiye virüs bulaştırdı”

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında bazı ilçe ve köylerde 14 günlük karantina uyguluyor. Van’ın Edremit ilçesine bağlı Eminpaşa Mahallesi de bunlardan biri. Köyün muhtarı Raif Çiçek, karantina uygulamasında yaşananları Medyascope’a anlattı.

Eminpaşa Mahallesi’nde yaşayan bir kişinin kalp krizi sonucu vefat etmesinin ardından Sakarya’dan cenazeye gelen yakınlarından birinin koronavirüs olduğu ortaya çıktı. Edremit İlçe Hıfzısıhha Kurulu, cenaze ve taziyeye katılan herkese test yaparken, cenazenin olduğu sokağı karantinaya aldı. 

“Cenazeye katılanların yüzde 85’i başka köyden gelmişti”

Van’ın merkezinde yer alan 18 bin nüfuslu Eminpaşa Mahallesi’nde, vefat eden kişi için taziye çadırı kurulmadığını belirten Muhtar Raif Çiçek, “Sakarya’dan kardeşinin cenazesine gelen bir vatandaşımızın bulaştırdığını öğrendik” dedi. Çiçek ayrıca, cenazeye katılanların yüzde 85’inin İpekyolu ilçesinin Yalınağaç Köyü’nde ikamet ettiğini belirtti. 

“Karantina sadece bir sokağa uygulanıyor”

Çiçek, mahallede uygulanan karantinanın geniş kapsamlı olmadığını ve karantinaya alınan sokakta sadece bir evin olduğunu belirtti. Çiçek, “Sokakta üç gündür karantina uygulanıyor. Sokakta sadece o ailenin evi var” dedi.

“Virüsü sadece kendi ailesine bulaştırdı”

İlk vaka olarak adlandırdığı Sakarya’dan gelen kişinin, virüsü sadece kendi aile yakınlarına bulaştırdığını belirten Çiçek, “Bulaştıran kişi geldiği günden beri evinden çıkmadı” diye konuştu. Cenazenin mahalleye götürülmediğini belirten Çiçek, “Hastaneden doğrudan mezarlığa gittik, mezarlıkta 13-14 kişi vardı” dedi. 

Valilik: “Temas kurulan 232 kişiye ulaşarak test yaptık” 

Van Valiliği, Sakarya’dan gelen ilk vakanın 15 Mayıs’ta tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada, “Sağlık ekipleri aile fertleri ve cenaze evine gelenlere test yaptı. Yapılan çalışmalar sonucunda Gülçek ailesinin karantina altındaki sokakta ikamet eden fertlerinden dokuz, yine aynı aileden İpekyolu İlçesi Yalınağaç Mahallesi’nde ikamet edenlerden de üç kişide koronavirüs tespit edildi” denildi. Filyasyon ekiplerinin hastayla temas edenlerin tespitine yönelik araştırmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada, şu ana kadar 232 kişiye ulaşılarak test yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler