Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsten nüfusa göre en çok etkilenen ülke olan Belçika’da raporlar endişe verici

Johns Hopkins Üniversitesi’nin açıkladığı resmi sayılar, koronavirüs vakasının en çok görüldüğü 15. ülke olan Belçika’nın, nüfusu ile karşılaştırıldığında koronavirüs salgınından en sert etkilenen ülke olduğunu ortaya koydu.

Belçikalı yetkililer, sayıları hesaplarken kullandıkları yöntemlerin diğer ülkelere göre çok daha bilimsel ve doğru olduğunu öne sürerken farklı kuruluşlardan gelen raporlar, Belçika’daki durumun endişe verici olduğunu belirtiyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin veri tabanındaki bilgiler, 12 milyon nüfuslu Belçika’da doğrulanan vakaların ölüm oranının yüzde 16,4 olduğunu gösteriyor. Belçika ayrıca 100 bin kişide 79 ölümle nüfusa göre en çok ölümün yaşandığı ülke konumunda. Bu sayı İspanya’da 58, Amerika Birleşik Devletleri’nde 27 ve Türkiye’de 5.

Belçikalı yetkililer: Diğer ülkelerden daha dürüst davranıyoruz

Washington Post’un haberine göre Belçikalı yetkililer, ülkenin istatistiklerde ilk sırada olmasının nedenini kendi sayım metotlarının diğer ülkelerden farklılaşmasına bağlıyor ve uyguladıkları yöntemin salgını bütün yönleriyle yansıtmayı hedeflediğini öne sürerek kamuoyundaki endişeleri yatıştırmaya çalışıyor. Virüse bağlı ölüm sayısını belirleyen diğer metotlar göz önüne alındığında, bazı uzmanlar ise Belçika’nın istatistiksel hesaplamalarının dünya çapındaki en doğru hesaplamalar olabileceğini ve çok sayıda ülkenin kendi ölüm oranlarını önemli ölçüde düşük gösteriyor olabileceğini vurguluyor.

Aynı zamanda bir virolog olan Belçika hükümet sözcülerinden Yves Van Laethem, cuma günü gazetecilerle yaptığı toplantıda “Hesaplama yöntemlerimiz bilimsel olarak en doğru ve en dürüst yöntemler” diye konuştu. Van Laethem, The Economist dergisinin hesaplamalarının yer aldığı bir slaytı gazetecilere gösterdi. The Economist, 16 Mart ve 26 Nisan arasında Belçika’da 7397 ölümlü koronavirüs vakası yaşandığını belirtmişti. Belçikalı yetkililer tarafından açıklanan ve aynı tarih aralığını kapsayan rakamlarda ise toplam 7559 ölüm kaydedildiği görülüyor.

Hükümete göre ülkede koronavirüsten kaynaklanan ölüm sayısı 9052

Ancak diğer hesaplama türleriyle ortaya çıkan sayılar da, Belçika’nın virüsten oldukça sert etkilendiğini gösteriyor. Pazar günü Belçika hükümetinden yapılan açıklamaya göre, ülkede koronavirüsten kaynaklanan toplam ölüm sayısı 9052. Bu sayının yaklaşık yüzde 40’ı testlerle doğrulanmayan “şüpheli vakalar“. Çoğu ülke, testleri pozitif olarak sonuçlanmamış şüpheli vakaları istatistiklere dahil etmiyor.

The Economist’in analizlerine göre İngiltere, İspanya ve Belçika, genel nüfusa göre yaşanan ölümlere bakıldığında koronavirüsten en sert etkilenen üç ülke konumunda. Financial Times’ın hesaplamaları da benzer bir tablo çiziyor.

Bazı Belçikalı yetkililer de ülkenin koronavirüsten sert bir şekilde etkilendiğini inkar etmiyor. Belçika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nde viral hastalıklar bölümünün başkanı olan Steven Van Guch, son yaptığı açıklamada “Rakamları çok doğru bir şekilde sayıyoruz ancak bu virüsten çok sert bir şekilde etkilendiğimiz gerçeğini değiştirmiyor” diye konuştu.

Guch’a göre, Belçika’nın komşu ülkelerine oranla daha fazla olan nüfus yoğunluğu, virüsün ülkede bu kadar etkili olmasının sebeplerinden biri olabilir. Bunun yanında başkent Brüksel’deki havalimanın uluslararası uçuşlar için bir merkez konumunda olması ve Belçika’dan çok sayıda vatandaşın şubat ayı sonlarında kayak tatili yapmak için Kuzey İtalya bölgesine seyahat etmesi de Guch’a göre öne çıkan diğer sebepler. 

Belçika’nın virüsten kaynaklanan ölüm sayılarıyla ilgili kamuoyunda öne çıkan başka bir detay da huzurevleri. Belçika, Avrupa genelinde, huzurevlerinin en kalabalık olduğu ülke konumunda. Ülkede bugüne kadar gerçekleşen ölümlerin yarısından fazlasının huzurevlerinde olduğu belirtiliyor. Belçika hükümeti daha önce huzurevlerindeki koronavirüs önlemlerini kontrol altına alabilmek için Belçika ordusunu görevlendirmişti. Van Guch’a göre Belçikalı yetkililer, huzurevlerindeki durumun Avrupa’daki diğer ülkelere oranla daha kötü olmadığını ve testlerle birlikte koruyucu ekipman tahsis ederek huzurevlerindeki durumu kontrol altına aldıklarını düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.