Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Parlamentosu’nda yeni bir grubun kurulması, Cumhurbaşkanı Macron’un kurduğu “Yürüyen Fransa”ya çoğunluğu kaybettirdi

2017 genel seçimlerinden beri Fransa Parlamentosu’nda 295 milletvekili ile tek başına çoğunluğa sahip olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un kurduğu Yürüyen Fransa, parlamentoda dokuzuncu grubun kurulması ile çoğunluğu kaybetti. Yürüyen Fransa’dan yedi milletvekilinin yeni kurulan gruba geçmesi, Macron’un partisinin milletvekili sayısını 288’e düşürerek çoğunluk için gerekli 289 sayısının altında bıraktı. 

‘’Ekoloji, Demokrasi, Dayanışma’’ ismini taşıyan yeni grup, 17 milletvekilinden oluşuyor. Grup üyeleri, kendilerini ne muhalefetten ne de iktidardan yana gördüklerini, bağımsız ve ekoloji ağırlıklı yeni siyasi öneriler getirmek için bu grubu oluşturduklarını belirtti. 17 üyenin 16’sı, parlamentoya 2017 genel seçimlerinde Yürüyen Fransa ile girmişti. Gruba başkanlık yapan eski Ekoloji Partisi üyesi ve Yürüyen Fransa Milletvekili Matthieu Orphelin, önümüzdeki haftalarda gruba katılımın artacağını iddia etti. 

Kurucu üyeler arasında eski Yürüyen Fransa milletvekilleri Paula Forteza, Cedric Villani ve Sosyalist Parti Grup Başkanvekili ve eski Çevre Bakanı Delphine Batho da yer alıyor. Villani, 2020 yerel seçimlerinde Paris Belediye Başkanlığı için bağımsız adaylığını koyarak parti ile yolunu ayırmıştı. 

Meclis çoğunluğunu yalnızca bir milletvekili ile kaybeden Yürüyen Fransa, parlamentodaki diğer siyasi grup ve partilerden aldığı desteğe güveniyor. 46 milletvekili bulunan Demokrat Hareket (MoDem), Macron’un partisini destekliyor. 

Ayrıca, yerel seçimlere katıldığı için milletvekilliğine son veren, Sauve bölgesinin yeni belediye başkanı Olivier Gaillard’ın yerine seçilecek kişinin Yürüyen Fransa’dan olması ve partiye çoğunluğu tekrar kazandırması bekleniyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.