Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Greenpeace açıkladı: Türkiye’nin plastik atık ithalatı son 15 yılda 173 kat arttı

Doğayı ve doğal yaşamı koruma üzerine çalışmalar yapan dünyaca ünlü sivil toplum kuruluşu Greenpeace’in yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’ye Avrupa Birliği’nden (AB) ithal edilen plastik atıklar 2004 yılından bugüne 173 kat arttı.

Çin plastik atık ithalatını yasaklayınca çöplerin yeni adresi Türkiye oldu

Greenpeace’in yazılı açıklamasında, Çin’in 2018 yılındaki plastik atık ithalatı yasağının hemen ardından plastik çöplerin yeni adresinin Türkiye olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin AB ülkelerinden plastik atık ithalatının 2004 yılından bugüne 173 kat arttığı belirtildi.

Avrupa’dan atık ithalatının verileri

Greenpeace Akdeniz’in, Avrupa İstatistik Ofisi’nden (Eurostat) derlediği verilere göre,

  • 2004-2019 yılları arasında Türkiye’ni plastik atık ithalatı 173 kat arttı. Bu, her gün 213 kamyon dolusu plastiğin ülkeye boşaltılması anlamına geliyor.
  • Türkiye, Avrupa’dan plastik çöp almada birinci sırada yer alıyor. AB ülkelerinden 2019 yılında 14 milyon ton atık ithal edildi ve bunların 582,296’sı plastik.
  • 2019 yılında ise plastik atık ithalatı ayda 48.500 ton ortalamayla en yüksek seviyeye ulaştı. Bu atıklar, İngiltere, İtalya, Belçika, Almanya ve Fransa’dan geldi.

Ataş: “Sanıldığının aksine plastik türlerinin çoğu geri dönüştürülemiyor”

Greenpeace Akdeniz Plastik Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş, plastik ithalatıyla ilgili şunları söyledi:

“Yıllarca plastik atıklardan kurtulmanın çok basit gibi gösterilen bir çözümü vardı: Geri dönüşüm. Ancak geri dönüşüm zahmetli ve pahalı, üstelik sanıldığının aksine plastik türlerinin çoğu geri dönüştürülemiyor. 1950’den bu yana üretilen plastiğin sadece yüzde 9’unun geri dönüştürülmüş olduğunu biliyoruz.”

Ülkelerin bu sebepten, plastik atıkları başka ülkelere satmanın daha kolay olduğunu keşfettiklerini söyleyen Ataş, plastik atık ithalatının yeni adresinin Türkiye olduğuna dikkat çekti:

“Ülkeler plastik atıklarını başka ülkelere satmanın daha kolay ve ucuz olduğunu keşfetti. Tam burada Çin devreye girdi. Ancak Çin’in plastiklere yönelik 2018 ithalat yasağı, küresel geri dönüşüm sisteminin zararlı doğasını süpürülen halının altından dünyaya ifşa etti. Çok geçmeden plastik atık ithalatının yeni adresi Türkiye oldu. Türkiye’nin ithalatı 2016 yılı başında ayda 4.000 ton iken 2018 başında aylık 33.000 tona, 2019’da ise 48.500 tona çıktı.”

“Türkiye kendi çöpüyle baş edemeyen bir ülke”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan plastik atık ithalatının yasaklanmasını isteyen Ataş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye kendi çöpüyle baş edemeyen bir ülke. Plastik çöp ithal ederek sıfır atık ülkesi olamayız. Kontrolsüz plastik atık ithalatı Türkiye’nin kendi geri dönüşüm sisteminde var olan sorunların artmasından başka bir işe yaramayacak. Bunu, tonlarca plastik atığın bulunduğu alanın kime ait olduğu, atıkların nereden, ne zaman oraya getirildiği ve neden denetim yapılmadığı anlaşılamayan İzmir Kemalpaşa vakasında da gördük. Üstelik koronavirüs salgınında bu plastik atıkların virüsü yayma riski de gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plastik atık ithalatını yasaklamasını, atık geri dönüşümüne ilişkin şeffaflık ve denetim mekanizmalarının arttırılmasını talep ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.