Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tabip odaları salgını anlatıyor – Giresun: “Salgın kontrol altına alındı, hastanelerdeki servisler açılıyor, ameliyatlar yapılmaya başlandı”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 10 Mart’tan bu yana, salgın tüm ülkeyi etkisi altına aldı. Sağlık Bakanlığı’nın her akşam açıkladığı günlük verilerden yola çıkılarak, normalleşme planları açıklanırken illerde virüs hâlâ etkisini gösteriyor. Giresun Tabip Odası Başkanı Selami Oktay ve Giresun Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Gökhan Topal, kentteki son durumu Medyascope’tan Hazar Dost’a anlattı. 

“Tespit edilen vaka sayısı nüfusa göre az”

Kente dışarıdan insanların gelmediğini belirten Giresun Tabip Odası Başkanı Selami Oktay, “Ordu’ya yolumuz kapalı, havaalanı işlemiyor. Turistik bir il olmadığımız için tespit edilen vaka sayısı nüfusa göre az” dedi. 

“Giresun, Türkiye’nin bir parçası olduğu için salgın ancak tedbirle geçebilir”

Giresun’un nüfus yoğunluğunun az olmasının bu süreçte avantaj olduğunu belirten Oktay, “Giresun’a virüs, Türkiye’deki çoğu ile göre geç gelmişti. Alınan tedbirler ve sağlıkçıların emeğiyle virüs kontrol altına alındı. Giresun, Türkiye’nin bir parçası olduğu için salgın ancak tedbirlerin sıkı şekilde uygulanması ile geçer” diye konuştu.

“Giresun’da yaylacılık, fiziksel izolasyonu sağladı”

Giresun’da çoğu insanın, altı ay yaylada altı ay şehirde yaşadığını belirten Oktay, şöyle devam etti: “Kışın insanlar şehirde yaşar. Geri kalan bahar ve yaz aylarında yaylada olurlar. Yaylaya çıkan nüfusu özellikle yaşlılar oluşturur. İnsanların yaylada olması, şehirde teması azalttı. Yaylada fiziksel izolasyon sağlıklı şekilde sağlandı.” 

Medyascope’un haberleştirdiği, Giresun’da 100’den fazla sağlıkçının koronavirüse yakalanmasına dair ise Oktay, “Hızlı strateji oluşurulamadığı için virüsle ilk temas kuran sağlıkçılar bu durumdan olumsuz etkilendi” dedi. İlerleyen süreçte İl Pandemi Kurulu’nun, Tabip Odası’nın önerilerinin ve fikirlerinin alındığını belirten Oktay, “Virüse yakalanan sağlık çalışanlarımızın hepsi sağlığına kavuştu. Can kaybı olmadı” diye konuştu.

“Vakalar azaldı, pandemi polikliniğinin sayısı bire düşürüldü”

Giresun Sağlık Emekçileri Sendikası Eşbaşkanı Gökhan Topal da, salgının ildeki boyutuna dair şunları söyledi: “Hayat giderek normale dönüyor. Vaka sayıları iyice azaldı, normal poliklinik hizmetleri başladı. Ameliyatlar yapılmaya başlandı. Pandemi polikliniğinin sayısı, devlet hastanesinde bire düşürüldü.” 

“10 Mart’tan bugüne Giresun’da 600’den fazla vaka tespit edildi”

Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasının ardından, Giresun’da çoğunun sağlıkçı olduğu 600’den fazla vaka tespit edildiğini belirten Topal, “Ramazan Bayramı’nda uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı, virüsün yayılma gücünü düşürecektir” dedi .

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler