Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tip 1 diyabetlilerin koronavirüsten hayatını kaybetme ihtimali tip 2 diyabetlilere oranla daha fazla

Koronavirüs tüm dünyanın en önemli gündemi olmayı sürdürürken hastalığın farklı gruplar üzerindeki etkileri hakkında bilinenler de her geçen gün artıyor. İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) yaptığı son araştırma, tip 1 diyabetlilerin tip 2 diyabetlilere oranla koronavirüsten ölme risklerinin daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

NHS’nin yaptığı araştırma pankreasın hasar görmesi sonucunda insülin tedavisi kullanan tip 1 ve genetik faktörlerin oluşturduğu insülin direnciyle birlikte fazla kilo gibi yan sorunlarla karşılaşan tip 2 diyabetlilerin koronavirüsten etkilenme oranlarının farklı olduğunu ortaya koydu. Diyabeti olan koronavirüs hastaları üzerinde yapılan araştırmalara göre, tip 1 diyabetlilerin koronavirüsten ölme ihtimalleri diyabeti olmayan insanlara göre üç buçuk kat daha fazlayken, tip 2 diyabetlilerin korona virüsten ölme ihtimalleri diyabeti olmayan insanlara oranla iki kat daha fazla.

NHS’ye göre, İngiltere’de koronavirüs yüzünden ölen vatandaşların üçte birini tip 1 ve tip 2 diyabetliler oluşturuyor. Her 10 diyabetliden dokuzu tip 2 diyabet hastası ve birçoğu obezite ile karşı karşıya.

40 yaş üstündekiler için risk daha fazla

Araştırmalara göre, her iki diyabet tipi için de koronavirüsten etkilenme konusundaki belirleyici faktör yaş. Elde edilen bulgular, 40 yaşın altındaki insanların 40 yaş üstü olanlara ve özellikle yaşlılara göre çok daha düşük bir risk taşıdıklarını ortaya koyuyor. Genellikle çocukluk dönemlerinde tanısı konan tip 1 diyabetlilerin, tip 2 diyabetlilere oranla daha genç yaş grupları içerisinde olduğu belirtiliyor. Şimdiye kadar İngiltere’deki hastanelerde koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden 7466 kişide tip 2 diyabete, 365’inde ise tip 1 diyabete rastlandı.

NHS tarafından yapılan çalışma, ayrıca, salgının erken evrelerinde diyabetli insanlar için genel ölüm oranının iki katına çıktığını belirtiyor. Salgının başında, hem tip 1 hem de tip 2 diyabeti olan koronavirüs hastaları arasında erkekler, etnik gruplar ve yoksul bölgelerde yaşayan insanlar daha yüksek bir risk altındaydı. Bunun yanında böbrek hastalığı, kalp yetmezliği ve inme gibi ek sağlık sorunları yaşayan diyabetlilerin de daha yüksek risk bir risk taşıdıkları belirtiliyor.

Yüksek kan şekeri seviyeleri ve obezite riski artırıyor

NHS’nin diyabet ve obezite klinik direktörü ve aynı zamanda araştırmanın baş yazarı olan Profesör Jonathan Valabhji “Bu araştırma, hem diyabetlilerin koronavirüse karşı risk grubunda olduklarını hem de her iki diyabet tipinin de farklı risk oranlarına sahip olduklarını gösteriyor. Başka önemli bir bulgu ise yüksek kan şekeri seviyelerinin ve obezitenin her iki diyabet tipi için de koronavirüsten ölüm riskini artırması” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.