Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Bengi Başer ile söyleşi: “Yaz aylarında yayılım azalır ama bu güven vermesin, klimalar ve rüzgar damlacıkları uzağa taşıyabilir”

Prof. Dr. Bengi Başer, yaz aylarında sıcaklığın ve nemin yükselmesinin salgının yayılımını azaltıp azaltmayacağını anlattı. Başer, “Sıcaklık artışıyla yayılım azalıyor ama bu güven vermesin” dedi. Başer ayrıca klimalar konusunda da uyardı.

Kardiyolog Prof. Dr. Bengi Başer, Türkiye’nin koronavirüsle mücadelede verdiği sınavı değerlendirirken, yaz aylarında yayılımın nasıl değişeceğini, rüzgarın ve klimaların yayılımdaki etkisini ve ikinci dalgaya dair öngörülerini paylaştı. 

Başer, en çok sorulan sorulardan birinin yaz aylarında virüsün yayılımının düşüp düşmeyeceği olduğunu belirtirken şunları söyledi: “Yaz aylarında yayılımın azaldığı yönünde çalışmalar var. Örneğin, Vuhan’da yapılan çalışmada her 1 °C artışta virüsün yayılımı binde 3 oranında azalıyor. Yüzde 1 nem artışında binde 2 azalıyor. MIT’de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) yayılımın en fazla 3-14 derece arasında olduğunu, ısının artışıyla yayılımın azaldığını belirttiler. Ama bu bir güven vermesin. Ne olursa olsun yeni bir virüsle karşı karşıyayız. Bunlar modellemelerle, laboratuvarda yapılan çalışmalar. Öte taraftan insanlar açık havaya çıkarken aşırı rehavete kapılıyorlar. Yeni bir çalışmaya göre rüzgarın da damlacıkları taşıdığı konusunda bulgular var. Ne olursa olsun, mesafenin, maskenin ne kadar önemli olduğunu ifade etmek istiyorum.”

“AVM’lerin bu aşamada açılmasını doğru bulmuyorum”

Klimalar konusunda uyarılarda bulunan Başer, bu aşamada AVM’lerin açılmasını doğru bulmadığını söyledi: “Klimalar belli bir rüzgar ve hava akımı yaratıyor ve çok daha uzak mesafelere damlacıkları ulaştırabiliyor. Bu yüzden riskli. AVM’lerde buna özellikle dikkat etmek lazım. AVM’lerle ilgili diğer problem mağazalar. Birçok mağazadaki klima içerideki havayı çeviriyor. İçeriye giren bir müşteriyi düşünün, öksürdüğünü düşünün. Buraların dış ortama bağlantılarının sağlanması, eğer sağlanamıyorsa salgın süresince açılmaması daha doğru. İnsanları ne kadar kontrol edeceksiniz? Bir yerde alışveriş yapmaya çalışırken kimin dokunduğunu nereden bilebilirsiniz? Ben şu aşamada açılmaları doğru bulmuyorum. Yeni Zelanda R0 değerini sıfıra indirdi, yeni açıyor. Bizim açmamız çok düşündürücü, bir anda basamakların en tepesine çıkıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.