Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Michael Moore ve Jeff Gibbs’in tartışmalı belgeseli “Planet of the Humans” YouTube’tan kaldırıldı

Yapımcılığını Michael Moore’un, yönetmenliğini ise Jeff Gibbs’in yaptığı 2019 tarihli Planets of Humans belgeseli, ücretsiz izlenebildiği YouTube’tan kaldırıldı. Şimdiye dek 8 milyondan fazla görüntülenmeye ulaşan belgeselin kaldırılma sebebi olarak filmde yer alan dört saniyelik bir görüntünün telif hakkı ihlali gösterilirken belgeselin yönetmeni Gibbs, Deadline’a yaptığı açıklamada bunun “apaçık bir sansür girişimi” olduğunu savundu.

Michael Moore ve Jeff Gibbs

Telif hakkı ihlaline konu olan dört saniyelik görüntü, rüzgar türbini üretiminde kullanılan, az bulunan toprak metallerini çıkarmak için gerçekleştirilen bir madencilik operasyonunu gösteriyor.

Rüzgar ve güneş enerjisi gibi yeşil enerji kaynaklarının sürdürülemez olduğunu iddia eden tartışmalı belgeselin yönetmeni Gibbs, telif hakkı ihlali yapmadıklarını savunarak YouTube ile iletişime geçtiklerini ve filmi Vimeo üzerinden ücretsiz erişime açtıklarını söylüyor.

“Filmimizi kaldırarak halkın filmi görmesini engelleme girişimi, siyasi eleştirmenlerce yapılan apaçık bir sansür girişimidir” diyen yönetmen Gibbs’in Deadline’a yaptığı açıklama şöyle:

“Çevre hareketlerinin yer yer Wall Street ve sözde ‘yeşil’ kapitalistler ile nasıl işbirliği yaptığına dair ciddi bir tartışma başlatan filmi erişime kapatmak, telif hakkı yasasının kötüyle kullanılmasıdır. Filmimizde kesinlikle bir telif hakkı ihlali yok. Bu girişim, filme karşı çıkanların ifade özgürlüğü hakkına yönelik saldırılardan yalnızca biri.

‘Planet of the Humans’ karşıtları, çevre hareketlerinin başarısızlıklarının eleştirilmesini istemiyor, en başından beri halkın bu filmi görmesini engellemeye yönelik çabaları başarısız oldu. Neredeyse sekiz buçuk milyon insan bu filmi YouTube’ta izledi. İfade özgürlüğüne saldıran bu Trumpvari taktikler, insanların bu filmde ortaya çıkan rahatsız edici gerçeklerle yüzleşmesini önleme amacı taşıyor ve bu çok rahatsız edici.”

Planet of the Humans, YouTube’ta ücretsiz olarak yayınlandığı ilk günlerde, belgeselin çevreci hareketler konusunda insanları yanlış bilgilendirdiği iddiasıyla platformdan kaldırılması için kampanya başlatılmıştı. Çevreci bilim insanları da Moore’un bu belgeselle tarihi geçmiş argümanlar ve hatalı ifadelerle halkı yanlış yönlendirdiğini ve Trump hükümetinin iklim değişikliğini inkâr eden politikalarına destek verdiğini ileri sürmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.