Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

15 Temmuz gazisi Ahmet Önder: “Devletimizin içindeki kripto FETÖ’cüler hakkımızı almamızı engelliyor”

15 Temmuz gazileri haklarını alamadıkları gerekçesiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın önünde toplanarak açıklama yaptı. 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde bacaklarından iki kurşunla yaralandığını söyleyen Ahmet Önder, yaşadıklarını ve taleplerini Medyascope’a anlattı.

“Dört sene geçti, ortada hiçbir şey yok”

Ahmet Önder eylemlerinin amacını şöyle anlattı: “675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sivil demokrasi gazisi ilan edildik. Bize, ‘Sizi KHK’dan çıkaracağız, kanunsal gazi yapacağız, bütün haklarınızı alacaksınız’ dendi. 3713 sayılı kanunda hangi hükümler, hangi haklar varsa biz onlara tabii olmak istiyoruz, bizim derdimiz bu. Bize çok cüzi miktarda bir hak verdiler ve bizi ‘paracı gazi’ olarak lanse ediyorlar, bizim derdimiz para değil. Biz 14 Temmuz’da ne iş yapıyorsak, kendimizi nasıl idame ettiriyorsak, ondan aşağı kalmak istemiyoruz. Dört senedir ‘İlgili çalışmayı yapıyoruz’ diyorlar. Ama ortada hiçbir şey yok.”

“Haklarımızı almamızı devletimizin içindeki kripto FETÖ’cüler engelliyor”

Önder, “Bu talepler sizce neden karşılanmıyor?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bir el, bir yapı, bu yapıyı biliyoruz, bize el altından haklarımızı verdirmiyor. Devletimiz hâlâ bu yapıyla mücadele ediyor. Bu yapı kripto FETÖ’cülerdir. Hâlâ devletimizin içinde olan, açığa çıkmayan insanlardır. Bunların başında da malum birkaç kişi var, ben isim vermeyeceğim. Aslında biz verecektik bu ismi, doğru bulmadık. Büyük bir yankı uyandıracağı için ismi vermiyoruz ama bu ismi herkes biliyor. Kimseyi işaret etmeme de gerek yok. 15 Temmuz’un mimarı olan bu kişi halen Meclis’te, ne milletvekili diyeyim ne de başka bir şey, ama herkes biliyor.”

“Eylem yapmamamız için biner lira para verildi”

Ahmet Önder eylemi yapmamaları için, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası toplanan 338 milyon lira bağışın aktarıldığı Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Vakfı tarafından hesaplarına biner lira yatırıldığını söyledi: “Bakanlıkta çalışan, görevli olan bir iki tane gazimiz bizi aradı. ‘Baskı var, sokağa çıkmayın, eylem yapmayın’ dediler. ‘Kararımızdan dönmeyeceğiz’ dedik. ‘Size biner lira para yatıracağız’ dediler. Biz de ‘Bugün pazar, yatıramazsınız. Çıkacağız, karardan dönmüyoruz’ dedik. Ondan sonra saat 9’da 2 bin 700 gaziye eyleme katılmasınlar diye biner lira para yatırdılar. Bakın pazar günü, mesai yok, çalışma yok, vakıfta kimse yok ama bin lira herkesin hesabına vakıftan geçti.”

“2 bin 193 olan gazi sayısı 2 bin 700’e çıktı”

Önder, 2 bin 700 gaziden 500’den fazlasının 15 Temmuz gazileri listesine sonradan eklendiğini söyledi: “2016 Aralık’ta 2 bin 193 gazi olduğu açıklandı. Ancak 2020’ye kadar 500 gazi daha eklendi buraya. Nasıl olduğunu bilmiyoruz. Bunların çoğu darbeden sekiz ay sonra, bir sene sonra başvuran insanlar. Niye bir sene sonra başvurdun kardeşim? ‘Çıkarcı’ demiyorum, çünkü ispatlanmamış bir şey. Devletimiz 15 Temmuz’un akabinde sıkı bir çalışma yaptı, aralık ayına kadar olay yeri tutanaklarına, kamera kayıtlarına ve beyanlara bakarak 15 Temmuz günü kim sokakta gazi olduysa onların tespitini yaptı. Hastanede yatan, bilinci kapalı olanlar dahil gazilikler 15 Temmuz’dan sonra, 2017 olmadan tescillendi,. Ama 2016 Aralık ayından sekiz ay sonra başvurup gazilik alanlar kimlerdir?”

15 Temmuz gazileri, talepleri karşılanmadığı takdirde bu hafta boyunca her gün bakanlık önünde açıklama yapacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.