Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski İsveç Başbakanı Olof Palme’nin katil zanlısı 34 yıl sonra açıklandı

1986 yılında uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybeden eski İsveç Başbakanı Olof Palme’nin katilinin kim olduğu ortaya çıktı. Araştırmayı yürüten savcılar, Palme’yi öldüren kişinin 2000 yılında intihar eden Stig Engstrom adında bir grafik tasarımcı olduğunu açıkladı. Böylece Palme dosyası kapatılmış oldu.

Eski İsveç Başbakanı Olof Palme, 28 Şubat 1986’da korumalarını evine yolladıktan sonra ailesiyle Stokholm’de bir sinemaya gitmişti. Sinema çıkışında, Stockholm’ün en kalabalık caddelerinden biri olan Sveavagen’de yürüdükleri sırada silahlı bir kişi tarafından sırtından vuruldu. 59 yaşındaki Palme olay yerinde hayatını kaybetti. Görgü tanıklarının ifadesine göre, saldırgan, Palme’yi sırtından vurduktan sonra olay yerinden hızla uzaklaştı.

Palme’nin oğlu Marten Palme İsveç Radyosu’na yaptığı açıklamada savcıların doğru bir sonuca vardığına inandığını ve davanın kapatılma kararını doğru bulduğunu belirtti.

Bugün gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Başsavcı Krister Petersson, suikastı gerçekleştirenin Stig Engstrom olduğunu açıkladı. Başsavcı, “Bu kişi 2000 yılında öldüğünden dolayı ona karşı bir dava açamıyoruz, bu yüzden davayı kapatıyoruz” dedi.

Cinayet silahı ise bugüne kadar bulunamadı. Başsavcı Petersson, soruşturmanın başında Engstrom üzerinde çok durulmadığını ancak zamanla Engstrom’un verdiği çelişkili ifadelere ve geçmişine bakıldığında onun üzerine gidilmeye başlandığını söyledi. Engstrom silah eğitimi almış, orduda görev yapmış biriydi ve aynı zamanda cinayetin işlendiği sırada bir silah kulübüne üyeydi. Savcılar, Engstrom’un bu cinayeti neden tasarladığını ve gerçekleştirdiğini hâlâ bilmediklerini açıkladı. Akrabalarının anlatıklarına göre Engstrom, Palme’nin politikalarını beğenmiyordu.

Olay yerinde bulunduğu için sorgulanmıştı

Stig Engstrom, 1986 yılında Skandia Sigorta Şirketi adına çalışan bir grafik tasarımcıydı. Palme vurulduğunda orada bulunduğu için sorgulanmış fakat yapılan sorgulamaların ardından şüpheli olmadığı düşünülmüştü. Başsavcı Petersson, görgü tanıklarının ifadelerinde anlattıkları kişinin Engstrom’un profiline uyduğunu, ayrıca Engstrom’un verdiği ifadelerde olay yeriyle uyuşmayan ayrıntılar olduğunu söyledi.

İlk defa İsveçli gazeteci Thomas Pettersson, Engstrom’un bir şüpheli olduğunu iddia etmişti. Engstrom’un eski eşi ise 2017 yılında polisler tarafından sorgulandığını söylerken, Engstrom’un bir sineği bile incitemeyecek kadar korkak biri olduğunu belirtmişti.

Nükleer karşıtı, barış yanlısı sosyal demokrat lider

Sosyal demokrat Olof Palme, ulusal ve uluslararası konulardaki hassasiyetiyle tanınıyordu. İç siyasette, sermaye kesimine karşı reformları savunurken aynı zamanda nükleer santrallere karşı duruşuyla biliniyordu. Palme, Sovyetler’in Çekoslovakya’yı işgaline, ABD’nin Kuzey Vietnam müdahalesine eleştirel yaklaşıyordu. Yine 1980’lerde dünya gündeminde olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin aparteid (ırkçı rejim) sistemine karşı eleştirileriyle öne çıkıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.