Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

George Floyd protestoları – Trump’tan yeni komplo teorisi: “Polisin iterek hastanelik ettiği 75 yaşındaki protestocu terörist olabilir”

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) Geroge Floyd’un öldürülmesiyle başlayan protestolarda sosyal medyada büyük yankı uyandıran bir başka olay da New York eyaletinin Buffalo şehrinde yaşandı. Aktivist Martin Gugino (75), polisin kendisini itmesi sonucu yere düşerek başını kaldırıma çarptı. Yerde yatarken kulağından kan gelen Gugino hastaneye kaldırıldı.

Gugino’nun avukatı Kelly Zarcone yaptığı açıklamada, müvekkilinin yoğun bakımdan çıkartıldığını ancak hâlâ hastanede olduğunu ve dinlenmeye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Donald Trump: “Martin Gugino bir ANTIFA provokatörü olabilir”

ABD Başkanı Donald Trump ise dün attığı tweette Buffalo’nun ANTIFA hareketinin bir provokatörü olabileceğini belirtirken itilme şiddetinden daha hızlı düştüğünü söyleyerek bunun önceden planlanmış bir “oyun” olabileceğini iddia etti.

New York Valisi Cuomo: “İddia oldukça acımasız ve pervasız”

New York Valisi Andrew Cuomo, Trump’ın iddiasının oldukça acımasız olduğunu söylerken, “Trump henüz hastaneden çıkamayan bir kişiyi kötülemeye devam ediyor” dedi.

Avukatı Kelly Zarcone ise, Gugino’nun bir barış aktivisti olduğunu belirtirken Trump’ın bu tip tehlikeli ve yalan suçlamalarda bulunmasına anlam veremediklerini söyledi.

Trump attığı tweetteki iddialar için One America News Network’ü (OANN) işaret etti. OANN ise yaydığı komplo teorileri ile ünlenmiş bir mecra.  

Polisler hakkında suçlama

Gugino’yu iten iki polis memuruna ikinci derece saldırı suçlamasında bulunuldu. Buffalo’nun acil durum ekibindeki 57 polis memurunun tamamı ise bu suçlamaya karşı çıkarak ekipten istifa etti.

Bazı Cumhuriyetçiler Trump’a tepki gösterirken bazıları olayı görmezden geldi

Florida Senatörü Marco Rubio, CNN’de kendisinin Trump’ın tweetine yönelik düşünceleri sorulduğunda, “Görmedim” demekle yetindi. Kuzey Dakota Senatörü Kevin Cramer ise “Bahsettiği görüntü hakkında hiçbir fikrim yok” dedi. Kentucky Senatörü Mitch McConnell’den de benzer bir açıklama geldi. Teksas Senatörü Ted Cruz ise yorum yapmaktan kaçındı.

Cumhuriyetçiler arasında Trump’ın açıklamalarına tepki gösterenler de vardı. Senatonun en kıdemli ikinci ismi olan Güney Dakota Senatörü John Thune, “Böyle bir suçlamanın kanıtlara dayanması gerekir, şu ana kadar böyle bir kanıt görmedim” derken Cumhuriyetçi Parti Alaska Senatörü Lisa Murkowski, “Ateşi yeniden körüklemenin ne anlamı var hiç bilmiyorum. Bütün söyleyeceğim bu kadar” diye konuştu.

 

ANTIFA nedir?

ANTIFA (Antifaşist Hareket), 1932’de Almanya Komünist Partisi tarafından kurulsa da esas olarak 1960’lı yıllarda Avrupa’nın geneline, 1970’li yıllarla birlikte ise ABD’ye yayılmayı başarmış bir oluşum. Tek bir merkezi ve yapılanması olmayan bu hareket özellikle beyaz üstünlüğüne ve faşizme karşı protestolar düzenlerken daha çok sol siyasi eğilimlere sahip kişilerden destek buluyor. Ancak özellikle son yıllarda ana akım siyasi düşüncelere sahip insanlar da ANTIFA’nın bazı eylemlerine destek vermeye başladı. ABD Başkanı Donald Trump ise geçen hafta yaptığı açıklamada ANTIFA’yı bir terör örgütü olarak tanıyacaklarını söylemişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.